A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Завдяки українсько-швейцарському проекту нам вдалося підвищити якість підготовки сантехніків, тож ми плануємо продовжити його ще на 4 роки - заступник Міністра Павло Хобзей

Опубліковано 18 липня 2018 року о 18:40

В Україні завершився українсько-швейцарського проект, спрямований на підвищення якості підготовки сантехніків. У межах проекту на базі закладів профосвіти були відкриті навчально-практичні центри, оновлено держстандарт з професії сантехніка, розроблено тренінгові програми для викладачів та майстрів, створено нові посібники. Зараз розглядається можливість продовження проекту.

Про це йшлося під час фінального засідання Наглядової ради українсько-швейцарського проекту “Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні”, яке відбулось сьогодні, 18 липня 2018 року, у залі Колегії МОН.

Українсько-швейцарський проект тривав 4 роки, під час якого було відкрито 6 навчально-практичних центрів. Їх наповнили сучасним обладнанням та провели майстер-класи щодо роботи з ним. Крім того, на базі оновленого держстандарту створено 7 навчальних посібників з предметів “Водовідведення”, “Водопостачання”, “Креслення”, “Основи матеріалознавства”, “Опалення”, “Основи слюсарної справи”, “Труби та арматура”. Їх наклад - 400 примірників кожен. Передбачається, що комплекти таких підручників передадуть для використання до закладів-учасників проекту.

“Ми вдячні швейцарським партнерам за тривалу співпрацю та підтримку. Заклади, на базі яких створені навчально-практичні центри, показали позитивні результати. Це стало стимулом для відкриття ще 19 НПЦ за кошти державного та місцевих бюджетів. Таким чином нам вдалось утворити мережу центрів з професії “Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування” у кожній області. Зараз модернізація профосвіти лише набирає обертів: прийнято проект концептуальних засад реформування профосвіти «Сучасна професійна освіта», працює робоча група над підготовкою проекту закону “Про професійну (професійно-технічну) освіту”. Завдяки позитивним результатам проекту, ми плануємо продовжити його ще на 4 роки. У разі переходу проекту до наступного етапу ми зі свого боку докладемо максимум зусиль, щоб створити належні умови для його розвитку”, - зазначив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

До проекту мають увійти кілька новацій. Серед них - обов'язкова наявність елементів дуальної освіти у закладі, сприяння працевлаштуванню випускників за фахом та моніторинг їх успішності, впровадження незалежної кваліфікаційної оцінки викладачів та майстрів тощо.

Планується також покращити ефективність роботи навчально-практичних центрів,щоб вони могли надавати якісні платні послуги, зокрема, проводити підвищення кваліфікації фахівців.

Передбачається, що строк реалізації наступного етапу проекту становитиме 4 роки. Рішення про його продовження мають ухвалити у вересні-жовтні цього року.  

Довідково: Проект щодо покращення санітарно-технічної освіти спільно з Міністерством освіти і науки України реалізують Швейцарське бюро співробітництва в Україні, швейцарська компанія Geberit та Ресурсний центр “Гурт”. Його учасниками стали 6 закладів ПТО:

  • Броварський професійний ліцей
  • Дніпровське вище професійне училище будівництва
  • Полтавське вище міжрегіональне професійне училище
  • Вище професійне училище №22 (м. Сарни)
  • Одеський центр професійно-технічної освіти
  • Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту.

Нагадаємо, що Міністр освіти і науки Лілія Гриневич раніше зазначила, що без приватно-державного партнерства реформа профосвіти буде неповноцінною