A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Затверджено перший стандарт вищої освіти освітньо-наукового ступеня доктора філософії

Опубліковано 09 листопада 2021 року о 17:29


Міністерство освіти і науки України затвердило перший стандарт вищої освіти освітньо-наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності 182 Технології легкої промисловості. Відповідний наказ від 8 листопада 2021 року №1200 оприлюднено на сайті МОН. 

"Розвиток системи вищої освіти насамперед має базуватися на використанні сучасних технологій та методів освітнього процесу. Важливим кроком реформи вищої освіти є оновлення стандартів.  Нові стандарти вищої освіти, реалізовані на компетентнісному підході, мають орієнтувати викладачів та студентів на досягнення конкретних результатів, залишаючи їм високий рівень самостійності у визначенні шляхів їхнього досягнення", – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

На сьогодні затверджено 226 стандартів освітніх ступенів фахового молодшого бакалавра, бакалавра, магістра та доктора філософії. З відповідними наказами та стандартами вищої освіти можна ознайомитись на сайті МОН за посиланням. 

Всього має бути розроблено 439 стандартів фахової передвищої та вищої освіти. 

Наразі вже розроблено 389 проєктів стандартів, а саме:

  • бакалавр – 112; 
  • магістр – 117;
  • доктор філософії – 78;
  • фаховий молодший бакалавр – 82. 

Стандарти для всіх рівнів вищої освіти, зокрема і для третього (освітньо-наукового) рівня, розробляються відповідно до Закону України «Про вищу освіту». 

До складу розробників увійшли провідні науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, в яких здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти за цією спеціальністю. 

Фахову експертизу стандарту вищої освіти освітньо-наукового ступеня доктора філософії здійснювали представники науково-дослідних установ закладів вищої освіти та роботодавців. Документ також погоджено Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (протокол від 30.09.2021 №16). 

Нагадаємо, основна сесія ЗНО-2022 відбудеться з 23 травня до 17 червня, реєстрація розпочнеться 1 лютого.