A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Заступник Міністра освіти і науки України та Держсекретар Міністерства освіти і науки Республіки Польща обговорили забезпечення освітніх потреб українських дітей у Польщі

Опубліковано 23 квітня 2022 року о 09:50


Заступник Міністра освіти і науки Віра Рогова провела зустріч із державним секретарем Міністерства освіти і науки Республіки Польща Томашом Жимковським у межах візиту моніторингової групи до Республіки Польща.

Віра Рогова подякувала польській стороні за створені умови для українських дітей і освітян щодо продовження освітнього процесу, а також розповіла про ситуацію у сфері освіти в умовах воєнного стану, масштаби руйнування закладів освіти та наукових установ.

Заступник Міністра і Держсекретар обговорили вступну кампанію 2022, а саме вступ випускників до українських закладів вищої освіти, та питання інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.

Крім цього, обговорювалися шляхи двосторонньої взаємодії в контексті забезпечення освітніх потреб українських дітей, які знайшли прихисток у Польщі. Зокрема, їх навчання в польських закладах освіти за українськими навчальними програмами.

Томаш Жимковський зазначив, що українці можуть користуватися тими ж освітніми можливостями, що й громадяни Польщі. Також він повідомив про відкритий простір дистанційного навчання для українських учнів і студентів у Варшаві. Крім цього, українська молодь може безкоштовно використовувати комп’ютерну техніку з українською клавіатурою та інтернет.

Також Віра Рогова спільно з моніторинговою групою відвідали найбільше місце компактного проживання українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виїхали у зв'язку із російською агресією з Одеської та Сумської областей.

Під час візиту було обговорено низку важливих питань, надання дітям освітніх і психологічних послуг. Учасники розглянули питання щодо створення українсько-польського координаційного штабу для допомоги українським дітям, які тимчасово перемістилися, посилення представництва України в зазначеному координаційному штабі юристами, психологами, педагогами та соціальними працівниками.

Довідково

До моніторингової групи входять представники Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, а саме: 

  • Радниця-уповноважена Президента України з прав дитини;
  • представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини;
  • представники ВРУ, Мінсоцполітики, Міносвіти, Нацсоцслужби та ЮНІСЕФ.

Нагадаємо, вчителі продовжують навчати дітей навіть у окупованих містах.