A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Заступник Міністра Олександр Костюченко відвідав із робочим візитом заклади освіти Хмельниччини

Опубліковано 04 серпня 2022 року о 13:10


3 серпня 2022 року заступник Міністра освіти і науки України Олександр Костюченко з робочим візитом відвідав Хмельницьку область, де ознайомився зі станом підготовки області до початку навчального року.

Під час наради з начальником ОВА Сергієм Гамалієм і його заступниками Олександр Костюченко обговорив ключові питання, пов’язані з організацією навчального процесу в умовах воєнного стану.

«Ми прагнемо чітко зрозуміти, які проблеми постають перед місцевою владою під час підготовки до початку навчального року в режимі офлайн, а також яким чином ми можемо допомогти їх вирішити на своєму рівні», – зазначив Олександр Костюченко.

Із представниками Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА, управління з питань цивільного захисту населення, Управління Державної служби оцінювання якості освіти та ГУ ДСНС в області сторони обговорили проблематику більш детально. До розмови долучилися народний депутат Ігор Марчук і представники Хмельницької міської ради.

Як повідомив заступник директора Департаменту освіти науки, молоді і спорту ОВА Олег Мартинюк, на території Хмельницької області функціонують 1212 закладів освіти із загальною чисельністю учасників освітнього процесу понад 257 тис. осіб. Область налічує 148 закладів освіти (12,2%), що мають спеціальні протирадіаційні укриття, 341 заклад освіти – найпростіші укриття (28,1%), ще 31 заклад планує використовувати укриття інших суб’єктів господарювання поблизу.

Щодо решти закладів освіти, то в більшості з них роботи з облаштування захисних споруд у активній стадії, адже завдяки рішенню уряду з’явилася можливість спрямувати на ці потреби відповідні кошти. Зараз у закладах працюють підрядники, проводяться ремонтні роботи, здійснюється закупівля всього необхідного для забезпечення належних умов перебування учнів. Більшість робіт планують завершити до 18 серпня. Варто зазначити, що експлуатація укриттів буде можливою лише в разі позитивного погодження актів оцінки представниками ДСНС.

Формат навчання залежатиме від наявності укриття та достатньої кількості місць для учасників навчального процесу. За наявною інформацією, з 579 закладів загальної середньої освіти у 198 навчання буде дистанційним через відсутність сховища. За змішаною формою планують організувати навчання у 20 закладах фахової передвищої освіти, 12 закладах профтехосвіти та 11 ЗВО. Решта шкіл, 11 закладів ПТО та 2 заклади вищої освіти розглядають варіант роботи в режимі офлайн.

У залежності від потужності захисних споруд цивільного захисту, заклади можуть також організовувати позмінне навчання. Планують врахувати й думку батьків: від 1 серпня Управління Державної служби якості освіти в Хмельницькій області розпочало проводити відповідне опитування. Володимир Юр’єв підкреслив, що алгоритм роботи кожного закладу обиратиметься індивідуально.

Окрему увагу під час розмови приділили питанням кадрового забезпечення, зокрема й працевлаштуванню вчителів із числа ВПО, навчанню та залученню до навчання дітей із числа ВПО, роботі дитячих садків, перебігу цьогорічної вступної кампанії, а також підготовці закладів освіти до опалювального сезону.

Обласні посадовці влучно скористалися можливістю, аби поділитися з Олександром Костюченком досвідом реалізації проєктів, що не мають аналогів у інших регіонах. Зокрема, Володимир Юр’єв розповів про досягнення команди освітнього хабу, що продемонстрував ефективність прогресивних підходів до надання освітніх послуг, високий рівень зацікавленості в них серед мешканців області та вимушених переселенців. За час роботи хабу понад 5 тис. осіб пройшли як короткострокове професійне навчання, так і спрямовані на психологічну підтримку та розширення особистісних компетенцій заняття. За трьома професіями – швачка, лісник і електрогазозварник – вдалося залучити фінансову підтримку міжнародних донорів, завдяки чому відбувся випуск перших 37 осіб, практично всі вони вже працевлаштовані. Таке навчання буде проводитися й надалі.

Крім того, заступник начальника ГУ ДСНС у області Андрій Козак розповів про інклюзивний клас безпеки, що функціонує на базі навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. В ігровій формі діти з вадами зору та слуху мають змогу опанувати основні правила безпечної поведінки та дій у критичних ситуаціях.

Аналізуючи стан підготовки до нового навчального року в області, заступник Міністра відзначив високий рівень координації роботи ОВА, територіальних громад і надзвичайників.

За його словами, завдяки активній комунікації між усіма ланками, підготовка закладів проводиться системно та послідовно, що дозволить створити максимально безпечні умови для навчального процесу. Зауважимо, що Хмельниччина увійшла в п’ятірку кращих областей за станом підготовки укриттів, наразі вже готові до експлуатації 42,8% захисних споруд.

Олександр Костюченко спільно з Володимиром Юр’євим відвідав декілька навчальних закладів у Хмельницькому, Ярмолинцях і Кам’янці-Подільському. Також високопосадовець ознайомився з умовами навчання в них і поспілкувався з керівництвом щодо основних викликів.

«Жоден заклад не залишиться з проблемами наодинці. Безпека учнів, забезпечення належних умов навчання для наших дітей і молоді – наші ключові завдання, тому усі повинні активно долучатися, кожен на своєму рівні. Міністерство також готове за потреби комунікувати з іншими органами влади та напрацьовувати необхідні рішення», – зауважив Олександр Костюченко.

Нагадаємо, заступник Міністра ознайомилася зі станом готовності закладів освіти Житомирщини до приймання здобувачів освіти.