A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Заступниця Міністра обговорила із представниками офісу Першої леді України та ЮНІСЕФ підготовку до нового навчального року

Опубліковано 08 серпня 2022 року о 18:10


5 серпня 2022 року в Міністерстві освіти і науки України відбулась зустріч заступниці Міністра Віри Рогової із представницею офісу Першої леді України Вікторією Романовою та представниками Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ).

Зустрічі передувало підписання Оленою Зеленською Меморандуму про взаєморозуміння з ЮНІСЕФ в Україні. Так, у Меморандумі основними сферами співпраці визначено поліпшення доступу та якості навчання у закладах освіти, впровадження Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, створення безбар’єрного середовища для дітей та розбудова соціальної інклюзії. Також узгоджено проведення напередодні 2022/23 навчального року кампанії «Спільно до навчання».

Керівниця освітньої секції Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй Нікі Абрішаміян зазначила, що ЮНІСЕФ підтримує низку програм у галузі освіти та захисту прав дітей в Україні. Так, від початку російського збройного вторгнення на територію України ЮНІСЕФ сприяє реалізації ключових завдань із задоволення гуманітарних потреб дітей (доступ до освіти, психосоціальна допомога, навчання з питань мінної небезпеки).

Нині ЮНІСЕФ ініціює нові напрями підтримки освітньої сфери щодо забезпечення прав дітей на освіту, створення безпечних умов навчання та перебування у закладах освіти. У ході підготовки до нового навчального року планується облаштувати 100 укриттів ЗЗСО, зокрема опорних, створити комфортні умови для перебування дітей, забезпечити доступ до інтернету, провести активності в укриттях, надати психологічну підтримку учасникам освітнього процесу, розробити інструкції з мінної безпеки, аби роз’яснити дітям і вчителям правила поводження під час воєнної небезпеки.

Одним з найважливіших питань, які обговорили під час зустрічі, було забезпечення виконання Декларації про безпеку шкіл (Safe Schools Declaration), до якої Україна приєдналася у листопаді 2019 року і стала сотою країною, що підтримала положення цього документа, а також створення ради під головуванням Першої леді щодо подолання викликів освіти у 2022/23 навчальному році.

Також на зустрічі обговорили питання проведення щорічної серпневої конференції педагогічних працівників, першого уроку нового навчального року та шляхи реалізації ініціатив фонду ЮНІСЕФ.

Нагадаємо, ЮНІСЕФ та МОН запустили дитячий онлайн-садок НУМО.