A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Зарплати українських науковців, що працюють у проектах програми Горизонт 2020, можуть зрости, якщо Україна прийме відповідне законодавство, - гендиректор директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії

Опубліковано 08 жовтня 2018 року о 16:43

Сьогодні українські науковці, що беруть участь у наукових проектах у межах програми Горизонт 2020, отримують значно менші зарплати, адже правилами програми вона встановлюється на рівні середньої заробітної плати в галузі країни-учасниці. Нині Україна прагне знайти шляхи, як це виправити. Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич на зустрічі з новопризначеним гендиректором директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії Жаном-Еріком Пакетом сьогодні, 8 жовтня, у межах STS Forum у м. Кіото, Японія.

«Це правило Горизонту 2020 про зарплату на рівні середньої у країні ставить наших науковців у ситуацію, коли вони не можуть отримати адекватної винагороди за вкладені у проекти зусилля. Сьогодні ми робимо все можливе, щоб підняти зарплати всім українським науковцям, але, на жаль, ми не можемо зробити швидко такий стрибок. Окрім цього, з наступного року Україна виплачуватиме рекордні суми для погашення наших зовнішніх боргів. Водночас у проектах Горизонту 2020 достатньо грошей, аби заохочувати талановитих науковців до роботи в галузі. Ми б дуже хотіли б знайти можливість, як вирішити цю проблему», - зазначила Лілія Гриневич.

Гендиректор директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії відповів, що механізм є, і окремі країни вже ним користуються.

«Справа в тому, що ми не можемо робити виняток з правил Горизонту 2020 для окремих країн, - це порушить усю систему. Однак, рішення для асоційованих членів як Україна, де середня зарплата у галузі низька, існує. Зараз це вирішується таким чином, що країна-учасниця через законодавство встановлює поріг зарплати, наприклад, для науковців, які працюють у межах міжнародних програм. Тобто створюється якесь єдине правило на рівні держави. Тоді підняти зарплату в межах проектів Горизонту 2020 також стає можливим», - розповів Жан-Ерік Пакет.

Міністр подякувала за пораду і додала, що обов‘язково доручить вивчити таку можливість співробітникам МОН. Гендиректор теж дав контактних осіб, які допоможуть детальніше розібратися у згаданому механізмі.

Окрім цього, Лілія Гриневич подякувала за першу особисту зустріч і проінформувала про стан співробітництва з ЄС у сфері науки.

«Це перша можливість зустрітися з вами, після призначення у квітні. Я дякую за продуктивну зустріч і сподіваюся, що надалі наша співпраця буде також дуже плідною»,-  повідомила Міністр.

Нагадуємо, що Україна та Молдова планують продовжити конкурс спільних науково-дослідних проектів на 2019 рік.