A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Задля модернізації професійної освіти ми мусимо об'єднати зусилля всіх стейкхолдерів сфери – наголосив Олексій Дніпров під час відкриття Всеукраїнського тижня професійної освіти

Опубліковано 22 листопада 2021 року о 15:42


Реальні зміни у професійній освіті потребують системності, інвестицій і політичної підтримки. Наразі саме таким курсом йде реформа професійної освіти в Україні, на цьому наголосив заступник Керівника Офісу Президента Олексій Дніпров під час офіційного відкриття Всеукраїнського тижня професійної освіти сьогодні, 22 листопада 2021 року.

“На виконання Указу Президента України «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти» створено Раду з питань розвитку професійної освіти. Це поштовх для  реформи, адже нарешті система отримала впливову та фахову команду, яка спроможна відстоювати інтереси на національному рівні. Задля комплексної модернізації професійної освіти в Україні важливо залучити зусилля всіх стейкхолдерів, особливо бізнесу та місцевих управлінців”, – зазначив Олексій Дніпров.

На заході обговорили результати та завдання реформи професійної освіти 2021 року. Серед найважливіших цілей – розбудова 62 навчально-практичних центрів і затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку профосвіти на 2022-2027 роки, яка допоможе створити гідні умови праці для педагогів профтехів.

«Ми маємо багато успішних кейсів професійної освіти. Нам є ким і чим пишатися: нова техніка, освітні програми адаптовані до потреб роботодавців, успішні історії випускників, професійні педагоги. Про це треба говорити гучніше та впевненіше. Ми раді приєднатись до такої важливої міжнародної ініціативи для привернення уваги до теми профосвіти в політичному та медійному дискурсі України», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

На заході також презентували новації проєкту Закону України «Про професійну освіту та професійне навчання». Народна депутатка України Ольга Коваль зазначила, що законопроєкт має бути сучасним і комплексним, а також обов’язково мати на меті популяризацію професійної освіти в українському суспільстві. Для цього, крім оновлення термінології, буде забезпечений високий статус учнів і запроваджені прогресивні підходи в діяльності закладів професійної освіти.

«Для бізнесу важливо, що в новому законопроекті охоплено всю систему професійної освіти, зокрема навчання на виробництві як окремий вид. Крім того, роботодавці давно інвестують у популяризацію професійної освіти, наприклад, через проведення конкурсу Worldskills Ukraine. Наразі змагання є одним із найголовніших інструментів популяризації професійної освіти в Україні. Сподіваємось, що в майбутньому більше роботодавців будуть готові підтримувати Worldskills Ukraine фінансово, комунікаційно, ідейно чи в будь-який інший спосіб», – зазначила Голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колеснікова.

До привітань учасників заходу долучився Мартін Шрьодер, керівник відділу місцевого розвитку та людського капіталу Представництва ЄС в Україні. Він відзначив, що ефективна професійна освіта гарантує економічну стабільність і розвиток країни. ЄС планує й надалі підтримувати Україну на шляху реформування цієї галузі.

Нагадаємо, що на сайті МОН можна ознайомитись з докладною програмою заходів Всеукраїнського тижня професійної освіти.