A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

З незламної України у крижану Антарктику: оголошено склад 28-ї Української антарктичної експедиції

Опубліковано 07 березня 2023 року о 12:40


Повномасштабне вторгнення рф не має зупинити українську науку, зокрема продовження неперервних досліджень на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. Деякі вимірювання тут тривають з 1947 року, є найдовшими на континенті і мають надзвичайну цінність для світової науки. Тому НАНЦ готується до ротації зимівників 27-ї УАЕ, які майже рік працюють на станції. Їх має замінити команда 28-ї УАЕ (2023-2024 рр.), її склад нині вже затверджено.

Отже, якою буде нова українська експедиція в Антарктику?

Продовжуючи позитивний досвід 27-ї УАЕ, конкурсна комісія відібрала до основного складу 14 учасників (до цього тривалий період їх було 12). Збільшення в експедиції науковців дозволяє підвищити кількість досліджень на станції, зокрема в межах багатьох міжнародних проєктів, в яких бере участь Україна.

Серед 14 учасників – 9 вчених (три науковці на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія) та 5 представників команди життєзабезпечення: лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін.

У 28-й УАЕ порівну досвідчених полярників і новачків. Таке співвідношення дає змогу ефективно передавати досвід зимування: проводити цілорічні наукові дослідження та забезпечувати функціонування станції.

Очолює експедицію один з найдосвіченіших українських полярників, для якого це буде рекордна десята (!!!) зимівля, – геофізик Богдан Гаврилюк. Він був керівником 26-ї УАЕ, яка після успішного виконання всіх завдань повернулася в Україну вже після початку повномасштабної війни, навесні 2022-го. Прибувши додому, Богдан одразу став на захист України, вступивши до лав Прикордонної служби. Дотепер він виконував завдання на півночі України, зокрема у Чернігівській області, а зараз повертається до не менш важливої місії – цілий рік забезпечуватиме роботу станції «Академік Вернадський».

Ще одна особливість 28-ї УАЕ полягає в тому, що в ній буде троє учасників з попередньої 27-ї УАЕ. Учені – біолог Сергій Глотов (ви пам’ятаєте його чудові фото), геофізик Андрій Сопін і метеоролог Сергій Разумний – вирішили продовжувати дослідження на станції протягом наступного року і успішно пройшли конкурс. Це вперше в історії українських антарктичних експедицій одразу троє учасників залишаються зимувати на другий рік.

Також маємо сказати, що нова експедиція складається суто з чоловіків. На жаль, цього року на конкурс подалося лише 5 жінок (для порівняння: торік кандидаток було 19), але вони не подолали всі етапи конкурсного відбору. Сподіваємося отримати більшу кількість заявок від жінок у наступну експедицію, адже останні 4 роки вони завжди входили до складу зимівель.

Отож, оголошуємо список учасників 28-ї УАЕ і бажаємо їм успіху в ці буремні часи на найпівденнішому форпості України.

Керівник експедиції:

  • Богдан Гаврилюк – 1972 р.н., Радіоастрономічний інститут НАН України, місто Харків, геофізик (десята зимівля).

Біологи:

  • Сергій Глотов – 1986 р.н., Державний природознавчий музей НАН України, місто Львів (друга зимівля);
  • Вадим Ткаченко – 1992 р.н., Приазовський національний природний парк, місто Мелітополь, Запорізька обл. (друга зимівля);
  • Тарас Перетятко – 1981 р.н., Львівський національний університет імені Івана Франка, місто Львів (перша зимівля).

Метеорологи:

  • Олександр Полудень – 1986 р.н., Український гідрометеорологічний центр, місто Київ (п’ята зимівля);
  • Дмитро Кричун – 1978 р.н., Авіаційна метеорологічна станція цивільна «Кропивницький», місто Кропивницький (перша зимівля);
  • Сергій Разумний – 1988 р.н., Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського, місто Вишгород (Київська обл.) (четверта зимівля).

Геофізики:

  • Андрій Сопін – 1982 р.н., Радіоастрономічний інститут НАН України, місто Харків (четверта зимівля);
  • Андрій Олефір – 1996 р.н., Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», місто Київ (перша зимівля).

Команда життєзабезпечення:

  • лікар Дмитро Мартиненко – 1990 р.н., місто Київ (перша зимівля);
  • кухар Андрій Бобров – 1988 р.н., Київська область (перша зимівля);
  • системний механік Олександр Милашевський – 1983 р.н., місто Чернігів (друга зимівля);
  • дизеліст Сергій Попрієнко – 1973 р.н., місто Кривий Ріг (перша зимівля);
  • системний адміністратор Сергій Салло – 1988 р.н., місто Кропивницький (перша зимівля).