A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Європейська Комісія запустила портал ERA4Ukraine для допомоги українським вченим

Опубліковано 24 березня 2022 року о 15:15


23 березня 2022 року Європейська Комісія запустила портал ERA4Ukraine для надання інформаційних і допоміжних послуг українським вченим, які вимушені виїхати за кордон через війну. Портал об’єднує ініціативи на рівні ЄС, окремих країн і неурядових установ.

На порталі можна знайти інформацію про:

  • визнання дипломів;
  • актуальні вакансії;
  • отримання соціальної допомоги;
  • пропозиції житла для вчених і членів їхніх родин.

Портал ERA4Ukraine працюватиме в мережі EURAXESS, яка підтримує вчених з понад 600 дослідницьких центрів і містить 43 національні портали в країнах-членах ЄС і країнах, що стали асоційованими учасниками програми ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

Наразі на порталі розміщено інформацію щодо підтримки українських вчених від 30 країн англійською мовою. Українська версія буде доступна незабаром.

Комісар ЄК із питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель зазначила: «Ми підтримуємо дослідників та інноваторів України, які зіткнулися з безпрецедентними обставинами внаслідок російського вторгнення проти їхньої країни. Українські вчені та інноватори зробили вагомий внесок у дослідження та інновації ЄС. Очікуючи на ратифікацію Угоди про участь України в програмі «Горизонт Європа», ми забезпечили фінансування успішних проєктів уже зараз. Сьогоднішній запуск ERA4Ukraine – ще одна важлива подія для підтримки наших українських партнерів».

Минулого тижня президент Європейської дослідницької ради (ERC) Марія Лептін звернулася до 5600 грантоотримувачів ERC із проханням надати тимчасове працевлаштування дослідникам і технічному персоналу з України. За перші дні надійшло 380 пропозицій, з ними можна ознайомитися за посиланням.

Інша ініціатива ЄС надає доступ українцям до програми Science4Refugees в мережі EURAXESS. Тут розміщено інформацію про стажування, роботу в режимах неповного та повного робочого дня. Портал ERA4Ukraine містить сторінку ініціативи громадської групи студентів-волонтерів і дослідників з академічних установ Європи та світу #Science4Ukraine. На цій сторінці волонтери збирають і поширюють інформацію про можливості підтримки українських аспірантів і науковців на університетському, національному та міжнародному рівнях.

Європейські партнери визнають, що російська військова агресія спричинила найбільшу гуманітарну кризу в Європі за останні десятиліття, а задля підтримки України вони працюють на всіх фронтах.

Нагадаємо, Рада ЄС перерозподілить кошти фондів на підтримку освіти і науки України.