A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

ЄС є найбільшим стратегічним партнером МОН, – Андрій Вітренко під час конференції «Виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом 2015 – 2020»

Опубліковано 25 червня 2021 року о 16:56


24 червня 2021 року заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко взяв участь у конференції «Виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом 2015 – 2020», зокрема, у панельній дискусії «Україна в програмах та проєктах ЄС».

Під час заходу було презентовано результати участі України в освітніх та наукових програмах, фінансованих ЄС, та визначено плани щодо долучення до майбутніх спільних проєктів та ініціатив.

Від імені Міністерства освіти і науки України Андрій Вітренко висловив вдячність Представництву ЄС в Україні за багаторічну співпрацю та значну допомогу, яку Євросоюз надає Україні впродовж останніх років для підтримки процесу реформ у сферах освіти і науки.

«Наявність такого надійного партнера як Європейський Союз дозволяє з впевненістю стверджувати про уже сформовані міцні, дружні, засновані на довірі відносини та унікальну можливість отримання всебічної підтримки на шляху європейської інтеграції України. ЄС є найбільшим стратегічним партнером Міністерства», – зазначив Андрій Вітренко. 

Він поінформував про успіхи та результати участі України в програмах та проєктах ЄС. За його словами, завдяки сприянню європейської сторони реалізується низка проєктів, які стали невід’ємною складовою ключових реформ у сфері освіти і науки: 

  1. Програма Еразмус+ (вища освіта);
  2. EU4Skills (професійна освіта);
  3. «Навчаємось разом» (Нова українська школа);
  4. «Підтримка ЄС для переміщених навчальних закладів на сході України»;
  5. «Архітектура реформ в Україні» (команда підтримки реформ);
  6. «U-LEAD з Європою» (децентралізація);
  7. «Дім Європи» (культурні та освітні проєкти);
  8.  «Горизонт 2020» (наука).

Заступник Міністра зазначив, що нещодавно, 25 березня цього року, Європейська Комісія офіційно оголосила про відкриття нової Програми Еразмус+ на 2021-2027 рр. Нова Програма буде не лише міжнародною, але й більш інклюзивною, цифровою та екологічною. Основна її мета – сприяння академічній мобільності у сфері освіти та професійного розвитку.

За сприяння ЄС з листопада 2020 року до травня 2021 року Міністерством було проведено три етапи технічних консультацій з Європейською Комісією щодо долучення України до наступної рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та програми з досліджень та навчання «Євратом». На червень – липень 2021 року заплановано обговорення попереднього тексту угоди про участь України у програмі «Горизонт Європа» та початок офіційного етапу переговорного процесу.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет презентував структуру Національного технопарку з підвищення якості освіти.