A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Якість вищої освіти і розвиток наукового та інноваційного потенціалу університетів мають інтегрувати в себе найкращі міжнародні практики, – Сергій Шкарлет під час підписання Угоди щодо масштабного розвитку інфраструктури вищої освіти

Опубліковано 13 вересня 2021 року о 15:46


13 вересня 2021 року в присутності Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Віцепрезидента Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анни Б’єрде відбулося підписання Угоди про позику щодо фінансування інвестиційного проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» у розмірі 200 млн доларів США.

Документ підписали Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет і директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Аруп Банерджі.

«Сьогодні відбулася знакова подія, яка засвідчує повернення Світового банку до комплексної підтримки реформування освіти України після більш як 10-річної перерви. Для мене честь підписувати від імені України щодо фінансування інвестиційного проєкту “Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів”. Якість вищої освіти і розвиток наукового та інноваційного потенціалу університетів мають інтегрувати в себе найкращі міжнародні практики. Впевнений, що саме цей п'ятирічний проєкт – один із кроків до продовження якісних перетворень в освітній сфері. Системна трансформація вищої освіти вимагає часу, і  важливим у цьому процесі є підтримка широкого кола стейкхолдерів сфери, зокрема й наших міжнародних партнерів», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. 

Основними напрямами спрямування фінансових ресурсів у межах проєкту є:

  • підтримка об'єднаних університетів – тих закладів, які ініціюють процедури злиття для більш ефективної організації навчання та викладання;
  • інвестиційна підтримка закладів вищої освіти, які демонструють достатній потенціал для розвитку та ефективність управлінських процесів;
  • розбудова цифрової інфраструктури та цифрових рішень для ЗВО – від закупівель мультимедійного обладнання до цифровізації процесів управління та оцінювання навчальних досягнень.

Довідково.

Метою реалізації інвестиційного проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» є створення умов для підвищення ефективності, якості та прозорості вищої освіти в Україні. Пропонований проєкт складається з чотирьох взаємопов’язаних компонентів. 

Перший компонент передбачає вдосконалення підходів до управління, фінансування, якості та прозорості у сфері вищої освіти, а саме: створення умов та стимулів для впровадження структурних реформ, зокрема шляхом впровадження цифрових рішень.

Другий компонент передбачає формування партнерських альянсів закладів вищої освіти для підвищення ефективності та якості. 

Третім компонентом передбачено розбудову спроможності та покращення освітнього середовища. Передбачається фінансування закупівель комп'ютерного та мультимедійного обладнання і програмного забезпечення для організації дистанційного навчання й викладання, засобів сучасної телекомунікації, розбудови сучасної цифрової інфраструктури в ЗВО, розроблення та запуску електронних систем управління навчанням, придбання лабораторного обладнання для сучасних навчальних і дослідницьких лабораторій для ЗВО тощо. 

У межах четвертого компонента фінансуватиметься, зокрема, оперативне управління проєктом, його оцінювання та моніторинг реалізації, організація діяльності системи фінансового управління, підготовка звітних документів.

Імплементація проєкту планується впродовж 5 років.

Нагадаємо, розпочато роботу щодо вдосконалення процедури проходження атестації для визнання кваліфікацій, здобутих на тимчасово окупованій території України Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.