A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Якість освіти з читання та математики, вплив соціальних чинників на результати навчання – УЦОЯО оприлюднить 5 звітів за результатами моніторингу початкової школи

Опубліковано 13 грудня 2018 року о 16:29

Щомісяця, з 28 грудня 2018 року і до 28 квітня 2019-го, Український центр оцінювання якості освіти оприлюднюватимемо по одному звіту за підсумками моніторингового дослідження початкової школи, яке проводилося навесні цього року. Загалом буде оприлюднено 5 тематичних звітів, що описуватимуть результати та висновки моніторингу. Про це розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сьогодні, 13 грудня 2018 року, в межах Форуму «Освітні вимірювання в контексті Нової української школи».

«Оцінювати мають не лише учнів та вчителів, а й успішність освітньої політики. Для цього потрібні систематичні моніторингові дослідження, які слугують зворотнім зв’язком та спонукають до коригування рішень. І ми цю практику започаткували – навесні 2018 року вперше було проведено моніторинг. Його проводили серед випускників початкової школи – четвертокласників. Це логічне рішення, враховуючи, що реформа НУШ порічна і зараз сконцентрована саме на початковій школі. Цьогоріч ми виміряли результати дітей, які навчаються у старій школі. Потім – у 2020, у 2022 та у 2024 роках – ми продовжимо моніторинг для формування розуміння того, як реформа впливає на навчальні досягнення дітей», – зазначила Лілія Гриневич.

Вона пояснила, що за результатами моніторингу передусім буде оприлюднено звіт щодо методології та технології дослідження – 28 грудня. Рівно за місяць УЦОЯО розмістить результати моніторингу з розвитку математичної компетентності, ще за місяць – з читання, у березні – щодо передумов і результатів навчання.

«Останнім – 28 квітня 2019 року – буде оприлюднено звіт на тему «Булінг у початковій школі».  Попередній аналіз моніторингу показав, що можна говорити про кореляцію між результатами навчання та тим, чи зазнає дитина цькування. Якщо це матиме підтвердження, можливо, для цього потрібно буде уточнююче дослідження, такий висновок може стати стимулом для коригування освітньої політики, а головне – вказати напрям, в якому ми маємо рухатися в цьому питанні», – повідомила Міністр.

У межах виступу на форумі Лілія Гриневич також презентувала український переклад книги Андреаса Шляйхера, розробника і куратора дослідження Pisa, «Найкращий клас у світі: як створити систему освіти 21-го століття». Саме через це дослідження провідні країни отримують порівнювані дані про рівень знань та вміння їх застосовувати на практиці серед 15-річних учнів своїх країн.

«Раджу почитати цю книгу всім, хто тією чи іншою мірою залучений або зацікавлений в освітній реформі. Я зараз відчуваю, що багато людей, навіть глибоко залучених в освітню сферу, втрачають орієнтири реформи або не зовсім розуміють ті інструменти, які використовуються. Ця книга – подарунок долі для нас, адже вона показує широку картину необхідності змін, при цьому усі її висновки реально підтвердженні  дослідженнями, що тривали близько 20 років, а не взяті зі стелі», – додала Міністр.

Електронну версію книги можна завантажити на сайті МОН за посиланням: https://bit.ly/2RRzjgQ 

Нагадуємо, що 31,5 тис примірників методичних рекомендацій для вчителів початкової школи вже найближчим часом потраплять у всі школи України.