A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Яким буде майбутнє Болонського процесу — у червні представлять проєкт Римського Комюніке

Опубліковано 10 червня 2020 року о 17:11

Майбутнє Болонського процесу, цілі навчання, викладання та дослідження. Усе це та інше буде представлено у проєкті Римського Комюніке. Його розглянуть вже у червні 2020 року під час 71-го засідання Групи супроводу Болонського процесу.

А вже у листопаді 2020 року документ планують прийняти. Його підпишуть міністри та відповідальні за вищу освіту країн Європейського простору.

Крім цього, на зустрічі йтиметься про низку питань, пов’язаних із глобальною пандемією:

  • соціальна інклюзія дистанційного освітнього процесу;
  • виклики інтернаціоналізації вищої освіти;
  • забезпечення визнання якості нових форм навчання і викладання;
  • координація стейкхолдерів Болонського процесу в умовах «нової реальності».  

Нагадаємо, серед пріоритетів роботи Болонського процесу на найближчі 10 років — збалансована академічна мобільність і посилена роль вищої освіти у досягненні Цілей сталого розвитку.

Довідково:

Болонський процес — це міжурядова співпраця з реформування систем вищої освіти країн-членів Європейського простору вищої освіти. Болонський процес офіційно розпочався у 1999 році, коли була підписана Болонська декларація. Україна стала членом Болонського процесу у 2005 році. На сьогодні 48 країн є учасниками Європейського простору вищої освіти.

Діяльність Болонського процесу базується на принципі ротації двох країн Болонського процесу, які співголововують в Європейському просторі вищої освіти протягом 6 місяців, забезпечуючи у такий спосіб збалансованість та демократичність прийняття рішень серед 48 країн Болонського процесу. У 1-му півріччі 2020 року співголовування в Європейському просторі вищої освіти забезпечують Україна та Хорватія.

Комюніке — офіційне повідомлення про перебіг і наслідки переговорів між державними і громадськими діячами, делегаціями у міжнародних відносинах, а також про досягнуті угоди, рішення тощо.