A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Які технології використовують навчальні заклади України для трансформації освітнього процесу? У Києві відбулись Освітні дні Microsoft

Опубліковано 12 грудня 2018 року о 11:47

Найбільша міжнародна таксі-компанія Uber не володіє жодним автомобілем, найбільша соціальна мережа у світі Facebook не генерує власного контенту, а один з найбільших відео-провайдерів Netflix не має жодного кінотеатру. Крім них, тисячі компаній у всьому світі уже сьогодні трансформують систему бізнесу. Зважаючи на зміну робочих процесів, постає необхідність трансформувати підхід до навчання, аби випускники шкіл та університетів були готовими до нових реалій у кар’єрі.

Для цього, а також для підвищення кваліфікації педагогічних працівників, компанія Microsoft 6 та 8 грудня 2018 року провела Освітні дні Microsoft в Україні та презентувала методи, які трансформують навчальну систему вже сьогодні.

6 грудня 2018 року відбувся воркшоп “Цифрова освітня трансформація. Що нового?”. Його учасниками стали ректори та відповідальні проректори з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності, міжнародної діяльності та декани факультетів, що працюють над реальними завданнями впровадження ІТ-інновацій. Вони, разом з експертами Microsoft, обговорювали систему трансформації освіти ВНЗ.

“Ідея цифрової трансформації в освіті не нова, вона розвивається і кожен університет намагається уже впроваджувати свої методи. Microsoft спробував проанілізувати усі ці дані та визначити спільні тренди: які засоби дозволяють впроваджувати трансформацію ефективніше. На основі дослідження ми створили Рамкову методологію для впровадження змін у ВНЗ. Зараз ця методологія – це мапа, на яку можна та потрібно спиратися для впровадження змін в університетах”, – розповіла Ольга Свириденко, керівник освітніх програм Microsoft у країнах Центральної та Східної Європи.

Методологія складається з трьох основних компонентів та дозволяє ВНЗ самостійно аналізувати ефективність своєї діяльності. Цими компонентами є:

успішність студентів (як набирати, утримувати та розвивати студентів?);

якість викладання та навчання (як налагодити механізми взаємодії, організувати простір для навчання та забезпечити якість досліджень в університеті?);

взаємопов’язаність кампусів університету (наскільки взаємопов’язані інституційні процеси? Як збираються та розподіляються дані?).

Обговорюючи ці компоненти, Стеліос Крістакос, CEO Sofia Education Experts ltd зазначив: “Важливо, аби кожен університет мав своє бачення стосовно змін та слідкував за ефективністю їх впровадження, адже одна методлогія не спрацює на 100% для всіх. Однак, найперше варто підійти до змін раціонально та відповісти собі на запитання: для чого вашому університету зміни взагалі? Чого ви хочете досягти?”

Після обговорення можливостей трансформації ВНЗ, 8 грудня 2018 року відбулась конференція “Цифрова трансформація освітнього простору” для закладів загальної середньої освіти. Конференція відбулась за участю та підтримки Міністерства освіти та науки України та Інституту модернізації змісту освіти.

“Ми живемо в епоху четвертої технологічної революції, відтак, можемо ефективно використовувати віртуальну реальність та гаджети для заохочення учнів до навчання. Microsoft відіграє у цій трансформації освіти ключову роль, адже створює продукти, які вже можна використовувати в навчальному процесі. Цілі школи в Україні користуються такими продуктами від Microsoft, їхні вчителі відвідують тренінги компанії. Таким чином, соціально відповідальна компанія Microsoft робить усе для того, аби повноцінно навчати сучасного учня”, – зазначив на відкритті конференції Роман Греба, заступник міністра освіти і науки України.

Під час заходу показові школи Microsoft (Microsoft Showcase Schools) продемонстрували свої успіхи у трансформації навчального процесу. Представник “Ліцею ІТ” (м. Дніпро) розповів, як їм вдалось ефективно використовувати хмарний сервіс Office365 в організації навчального процесу. Представниця Заліщицької державної гімназії (м. Заліщики, Тернопільська обл.) розповіла про студенто-централізовану педагогіку, розширення навчання поза фізичними класами та технології, які успішно використовуються у гімназії. Представники Britannica School провели демонстраційний STEM-урок для учасників конференції та розповіли про основи методу таких уроків.