A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як зрозуміти поведінку дітей із ООП: поради психологів проєкту «Підтримай дитину»

Опубліковано 25 червня 2022 року о 17:30


Люди передають багато інформації одне одному під час невербального спілкування. Дорослі простягають руки, щоб дитина підійшла ближче, сміються, плачуть, голосно та демонстративно зачиняють двері, аби продемонструвати малечі свої емоції та почуття.

Через низку причин діти з ООП можуть мати складнощі зі спілкуванням та повідомленням про свої проблеми або потреби. Радимо батькам звернути увагу на «погану» та «проблемну» поведінку дитини як на спробу спілкування, передавання певного повідомлення.

Наприклад, якщо дитина кричить та розкидає речі – це може бути проявом стану «мені нудно», «у мене щось болить», «я сильно розізлився, бо у мене не вийшло задумане» та ін.

Якщо батьки зможуть зрозуміти причину «поганої» поведінки дитини, зрозуміти повідомлення, яке вона транслює, то вони зможуть зробити і наступні кроки: усунути причини такої поведінки та/або навчити дитину соціально прийнятним способам вираження.

Поради для батьків та педагогів, які працюють з дітьми з ООП підготувала дитячий психолог Катерина Довгопола, експертка проєкту «Підтримай дитину».

Нагадаємо, телеграм-канал «Підтримай дитину» створено за підтримки МОН з труботою про батьків і дітей.