A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як проходитиме утворення, реорганізація та ліквідація державних наукових установ – Кабмін затвердив новий порядок

Опубліковано 04 липня 2018 року о 14:00

Кабінет Міністрів визначив, як відтепер відбуватиметься утворення, реорганізація та ліквідація державних наукових установ. Відповідний порядок було затверджено сьогодні,  4 липня 2018 року, під час засідання Уряду.

Він поширюється на всі наукові установи, зокрема подвійного підпорядкування, які повністю або частково фінансуються з держбюджету, окрім установ НАН та галузевих академій.

Так, утворення, реорганізація чи ліквідація державних наукових установ має обов’язково погоджуватися з Кабінетом Міністрів. Відповідне подання робить той ЦОВВ, який формує та реалізує державну політику у відповідній сфері. Він також має надати обґрунтування свого рішення, де , зокрема, зазначаються:

•мета, цілі, завдання, прогнозований соціально-економічний ефект, можливі наслідки, у тому числі вплив на розвиток (гальмування розвитку) відповідної галузі науки та/або напряму наукових досліджень;

•підтвердження, що людські, організаційні, матеріально-технічні, наукові, науково-технічні тощо ресурси задіяні в необхідних і достатніх обсягах;

•пропозиції щодо фінансово-економічної діяльності установи тощо.

Якщо наукова установа реорганізується або ліквідується, то обґрунтування обов’язково має бути доповнене гарантіями дотримання відповідно до трудового законодавства прав та інтересів працівників, які будуть вивільнені.

Державна наукова установа вважається утвореною, реорганізованою чи ліквідованою з дня внесення відповідних даних про неї до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Нагадуємо, що в Україні створено Національний фонд досліджень, що вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок.