A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як готують українських полярників – учасники нової експедиції на станцію Академік Вернадський пройшли навчання

Опубліковано 01 березня 2018 року о 13:32

12 учасників нової щорічної експедиції на українську антарктичну станцію Академік Вернадський закінчили обов’язкове навчання. Його повинен пройти кожен  майбутній полярник, і закінчилось воно сьогодні, 1 березня 2018 року. Тренування проходили упродовж тижня на території Головного центру спеціального контролю.

Це буде вже 23-я українська експедиція, яка проведе річну зимівлю на станції Академік Вернадський. До неї увійшли 7 науковців та 5 представників технічного складу, яких відібрали за підсумками конкурсу та медкомісії.

Тренування полярників має кілька обов’язкових елементів. Перше – найнеобхідніші знання та вміння. Йдеться про комплексний курс починаючи від відеознайомства зі станцією, вивчення всіх інструкцій і закінчуючи практичними вправами роботи з дизельною станцією, розгортання пожежної помпи тощо.

Друге – учасники знайомляться між собою та вчаться взаємодіяти в наближених до антарктичних умовах. Наприклад, вже під час навчання кухар готує для всіх сніданки, обіди та вечері. Крім того, як і на станції, щодня хтось заступає на чергування, щоб підтримувати загальний порядок, працювати з технікою тощо.

Протягом навчання за майбутніми полярниками спостерігає психолог, який проводить низку необхідних тестувань. Найперше кандидатів перевіряють на стресостійкість та сумісність характерів. Якщо за підсумками психолог зробить висновок, що хтось не зможе витримати зимівку – він буде остаточним, і кандидата доведеться замінити. Водночас психолог працює з полярниками не тільки перед відправкою, а й безпосередньо під час їх перебування на станції (в дистанційному режимі)  та після повернення.

У майбутній 23-й антарктичній експедиції лише троє людей – новачки, тобто вирушають до Антарктиди вперше. Це – дизеліст, механік та сисадмін. Інші учасники раніше вже зимували на станції й здебільшого не один раз. Приміром, очільник експедиції, метеоролог Віктор Ситов, який наразі є керівником  Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, поїде вже вп’яте. Причому вперше він був там 1995-го – саме коли проходила передача станції від Британії Україні.

«На початку листопада 1995 року перші 5 українських представників полетіли в Кембридж. Там кілька тижнів ми проходили стажування в британській антарктичній службі. Лише після цього ми вирушили на станцію і ще близько двох з половиною місяців працювали з британськими колегами, переймали методики, знання, досвід. Запозичили й певні традиції в організації життя та роботи на станції, які є дотепер. А вже 6 лютого 1996 року на станції був спущений британський прапор і ця дата вважається офіційним днем народження станції Академік Вернадський», – розповів  Віктор Ситов.

Орієнтовно від’їзд 23-ї УАЕ до Антарктиди запланований на кінець березня. Тоді ж відбудуться традиційні урочисті проводи полярників.

Нагадуємо, що раніше новий очільник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий наголосив, що Україна має рухатися вглиб Антарктики, а також розвивати наукові дослідження на Північному полюсі.