A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Я чекаю конкретних пропозицій від вчених, як вдосконалити систему фінансування науки, - Прем’єр-міністр Володимир Гройсман

Опубліковано 20 березня 2018 року о 17:48

Кожен сектор економіки України має кратний потенціал розвитку, саме тому ефективне його розкриття – через фінансування науки та стартапів – дозволить забезпечити технологічний прорив Україні і суттєвий економічний ріст. Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з учасниками інноваційного середовища Sikorsky Challenge Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського. У заході також взяла участь Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«Нам потрібно вдосконалити систему фінансування науки. Я чекаю конкретних пропозицій від науковців, що нам потрібно змінити, щоб не було недофінансування цієї сфери», – зазначив Володимир Гройсман.

Глава Уряду ініціював скликання Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, на якій запропонував обговорити перехід української науки від моделі утримання до інвестицій розвитку.

«Ми зацікавлені у розвитку економіки. Без науки та інновацій це зробити не можливо. Ємність сфери дуже висока. Готовий дуже швидко приймати рішення, щоб була конкуренція та рівні можливості для отримання підтримки держави. В мене є на це політична воля», – наголосив Прем’єр-міністр.

У межах заходу йшлося також про важливість запровадження базового фінансування на науку в університетах. Передбачається, що воно надаватиметься на 5 років найефективнішим вишам – за результатами їх незалежної атестації.

Володимир Гройсман ознайомився зі стартапами, створеними в інноваційному середовищі Sikorsky Challenge при КПІ ім. Ігоря Сікорського за прогресивною моделлю взаємодії освіти, науки та бізнесу.

Науковці представили новітні українські розробки у сфері космосу, медицини, оборони, енергоефективності, освіти. Серед них: безпілотники нового покоління, космічні нано- та мікросупутники, системи очищення питної води, електротермохірургічні інструменти, стрілецька зброя.

Зазначимо, учасниками інноваційного середовища Sikorsky Challenge є високотехнологічні компанії з США, Європи та України, венчурні та інвестиційні фонди, великі українські інноваційно-виробничі компанії.

Нагадуємо, що МОН розглядає можливість того, щоб забезпечити передплату на бази Scopus і Web of science не тільки для своїх вишів та наукових установ, а й для інших закладів. 

За інформацією Урядового порталу