A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Вступ без ЗНО, паспорта та атестата – для жителів окупованих територій запрацювали освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна»

Опубліковано 04 червня 2018 року о 15:17

Сьогодні, 4 червня 2018 року, по всій Україні почали працювати понад 70 освітніх центрів, через які жителі окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів за спрощеною системою. Зокрема, відкрито 35 ОЦ «Крим-Україна» та 37 – «Донбас-Україна».

Про це розповів заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич під час прес-конференції, присвяченій початку роботи центрів, що відбулася в Таврійському національному університеті. На базі цього переміщеного вишу працюють одразу 2 ОЦ – «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Прес-конференцію організували МОН, ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки ЮНІСЕФ.

«Спрощена процедура полягає в тому, що вступникам з Криму та Донбасу, які звернуться до центрів, не потрібно складати ЗНО. Натомість їм треба пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів – українська мова, історія України, а також скласти вступний іспит з профільного предмета або творчий конкурс. Вступити можна без паспорта і українського атестата. Прізвище кожного вступника з окупованих територій обов’язково зашифровується», – зазначив Юрій Рашкевич.

Він також нагадав, що торік через освітні центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна» до українських вишів вступило 1550 осіб: 1346 – з Донбасу та 204 – з Криму. Це на третину більше 2016-го, коли центри працювали перший рік.

«2 роки тому для вступників з Криму в нас було передбачена квота на 1600 місць, минулого року – на 2500. Цього року ми розраховуємо, що вона буде не меншою. Для вступників з Донбасу будуть виділені фіксовані місця держзамовлення за кожною спеціальністю», – додав заступник Міністра.

Перелік освітніх центрів, їх адреси, режим роботи, закріплені за ними школи розміщені на сайті МОН за цим посиланням.

Вступати через освітні центри можуть як особи, що не мають українського документу про освіту та сертифікатів ЗНО, так і ті, хто має такий документ та сертифікати ЗНО 2016, 2017 або 2018 року. Докладну інструкцію можна переглянути тут.

«У середньому процедура вступу триває близько 3-4 днів. Здебільшого на цей час виші забезпечують вступників гуртожитками й загалом намагаються йти їм на зустріч та створювати максимально комфортні умови. У нас, приміром, неодноразово були випадки, коли заклад організовував транспорт для довезення вступників від пункту пропуску до освітнього центру», – відзначила в.о. директора департаменту вищої освіти МОН Світлана Кретович.

Вона також додала, що перед запуском роботи освітніх центрів у трьох містах – Маріуполі, Херсоні та Сєвєродонецьку – провели дні відкритих дверей вишів, та базі яких працюють ОЦ. Під час них були презентовані заклади вищої освіти, їх спеціальності, умови прийому, проживання тощо.

Освітні центри працюватимуть до 28 вересня. Однак щоб гарантовано претендувати на бюджетні місця, вступникам на бакалавра потрібно подати документи до 20 липня. Також через освітні центри можна вступити до коледжів і технікумів на молодшого спеціаліста на базі 9 (подача документів на бюджет до 14 липня) або 11 класів (подача документів на бюджет до 1 серпня).

«Утім навіть якщо вступники з окупованих територій не встигнуть подати документи до цього часу, то вони можуть вступити на контракт й одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет. Торік більшість вступників з Криму та Донбасу скористалися цією процедурою та були переведені на місця держзамовлення», – підкреслила Світлана Кретович.

Також йшлося про те, що спрощена процедура вступу поширюється й на професійно-технічні заклади, куди прийом на бюджет триває здебільшого до жовтня. Але подати документи до освітнього центру потрібно до 28 вересня.

Докладну інформацію щодо спрощеного вступу через освітні центри вступники можуть отримати за номерами гарячих ліній Фонду «Відкрита політика» 0 800 504 425; 0 800 50 45 70; 0 800 50 45 22; 0 800 50 45 11.

Виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова розказала, що «гаряча лінія» уже упродовж трьох років консультує абітурієнтів з непідконтрольних територій, «лінії розмежування» щодо можливостей здобути українську освіту, під час вступної кампанії «Гаряча лінія» працює спільно з МОН. Так, у 2017 році було прийнято втричі більше дзвінків з Криму і сходу України (у 2016 р. - майже 6 000 дзвінків, з них понад 1 000 звернення зі сходу України та Криму, у 2017 році 8 000- зі сходу, 2 970 – з Криму).


Ірина Жданова також представила нові інформаційні матеріали, розроблені за підтримки ЮНІСЕФ спільно з МОН, з основними датами вступу: відео-, аудіоролики, які отримали статус соціальної реклами, й розміщуватимуться на телеканалах, радіостанціях, у потягах Інтерсіті «Укрзалізниці», у соцмережах, а також дорожню карту, банери, постери та листівки, що будуть розповсюджені на КПВВ, в освітніх центрах, університетах та профтехзакладах.

Нагадуємо, що ні в Україні, ні в інших країнах світу не визнають будь-які освітні документи, видані на окупованих територіях 


Доступна освіта. Крим. Аудіо. (Слухати)

Покрокова інструкція «4 кроки до здобуття середньої освіти» (укр) Крим

Освітні центри Крим-Україна

Покрокова інструкція «4 кроки до здобуття середньої освіти» (укр) Донбас

Освітні центри Донбас-Україна

 

Збільшити