A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Врегульовано питання здійснення платежів для реалізації проєкту щодо оновлення інфраструктури університетів – Рада ухвалила Закон України «Про ратифікацію Листа про зміни»

Опубліковано 03 березня 2021 року о 16:25


За сприянням Міністерства освіти і науки України триває реалізація проєкту щодо забезпечення енергозбережувальних та комфортних умов навчання в університетах «Вища освіта України» спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Узгодження переліку запланованих робіт та проведення процедур закупівлі за правилами ЄІБ відбувалися із затримками через конвертування валют. Адже відповідно до статті 5 Закону України «Про валюту і валютні операції» гривня є єдиним законним платіжним засобом в Україні.

Для того, щоб врегулювати питання здійснення платежів підрядникам за рахунок коштів позик, залучених від Європейського інвестиційного банку в межах реалізації проєктів економічного і соціального розвитку України, Верховна рада України 2 березня 2021 року ухвалила Закон України «Про ратифікацію Листа про зміни».

Процедура використання коштів позик Європейського інвестиційного банку передбачає вибірку кредитних коштів траншами у валюті позики та їх зарахування на рахунки вибірки, які відкриваються Міністерством фінансів України для кожного проєкту окремо в АТ «Державний експортно-імпортний банк України» з метою подальшого проведення розрахунків із підрядниками.

Після набуття чинності Закону України «Про ратифікацію Листа про зміни» до будь-яких платежів підрядникам із будь-яких рахунків для одержання коштів, належним чином призначених для цілей впровадження проєкту або будь-якого субпроєкту, не застосовуватимуться валютні обмеження, ліцензування або конвертування валют.

Тобто зміни врегулюють питання здійснення платежів підрядникам за рахунок коштів позик, залучених від Європейського інвестиційного банку та дозволять мінімізувати значні затримки вибірки коштів позик Європейського інвестиційного банку.