A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Віртуальна подорож в Антарктиду: на сайті НАНЦ з'явився 3D-тур станцією “Академік Вернадський”

Опубліковано 11 червня 2019 року о 12:59

На сайті Національного антарктичного наукового центру МОН розміщено 3D-тур станцією “Академік Вернадський”. Тепер кожен охочий може побачити, як виглядає їдальня полярників, антарктичний бар “Фарадей”, лабораторії та обладнання, з яким працюють дослідники. Автором проєкту є учасник сезонної експедиції 2019 року Юрій Шепета.

Ознайомитися з 3D-туром можна тут: http://uac.gov.ua/vernadsky-station/station-3d/ 

Загалом користувачам пропонують оглянути 3 платформи:

1.антарктичні околиці (огляд з найвищої точки острову Галіндез, даху озометричного офісу та паливного баку);

2.будівлю Ворді Хауз (дерев’яна хатинка, яка є зразком ранньої британської наукової бази та має велике історичне значення. Поряд з будівлею зберігся флагшток);

3.станцію “Академік Вернадський”.

Для зручності на стартовій картинці туру є стрілки, які підказують розміщення наступних кімнат або лабораторій. Крім того, знизу є кілька умовних позначок, що роблять перегляд більш цікавим та зручним:

  • огляд окремих кімнат на вибір (квадратне віконце);
  • послідовний огляд усіх приміщень (подвійні стрілки);
  • перегляд у форматі 3D (значок Virtual Reality setup).

Приміром, якщо ви одразу шукатимете бар "Фарадей", то зауважте, що він розміщений на другому поверсі.

Кожну картинку можна наблизити та зменшити, натиснувши на позначки “+” / “-”. Формат збільшення дозволяє прочитати текст на настінних плакатах, побутових речах, а також роздивитися всі предмети, які лежать на столах лабораторій. Стрілки вгору та вниз допоможуть ознайомитися з приміщеннями від підлоги до стелі.

Важливо, що цього року, уперше з передачі 1996-го станції Україні, було розпочато масштабну модернізацію "Академіка Вернадського". На ремонт з держбюджету виділили майже 35 млн гривень.

Роботи розділені на 2 етапи. Перший був проведений командою інженерів під час сезонної експедиції, яка завершилася наприкінці квітня. За 3 місяці вони відремонтували паливний бак, оновили системи життєзабезпечення, встановили новий опріснювач, поставили нову енергетичну систему, котли опалення та інше обладнання. Другий, завершальний, етап планується на наступний “сезон”, тобто на початок 2020 року.

Довідково.

Україна – одна з 30 країн світу, яка має постійну станцію в Антарктиді, що функціонує цілий рік. Це станція “Академік Вернадський”, яка розташована на мисі Марина острова Галіндез.

Оскільки після розпаду Радянського Союзу Росія оголосила себе єдиною правонаступницею усіх антарктичних станцій СРСР, українські науковці втратили можливість проводити дослідження на власній станції.

Однак 1996 року Україна змогла придбати британську станцію “Фарадей” за символічну ціну – 1 фунт стерлінгів, після чого її перейменували на честь першого президента НАН України.

Станція “Академік Вернадський” – це метеорологічна та географічна обсерваторія. На ній, зокрема, проводиться низка досліджень для розуміння та прогнозування глобальних змін клімату. Загалом же українські науковці в Антарктиді проводять дослідження у сфері біології, геології, геофізики, гідрометеорології, медицини, океанографії тощо.

Щороку на станцію вирушає річна експедиція, до якої входять вчені та технічний персонал. Так, зараз на станції перебуває 24-та Українська антарктична експедиція. Також під час антарктичного літа проводяться сезонні експедиції.

Нагадаємо, що учасники українських антарктичних експедицій встигли до закінчення навчального року відвідати всі школи-переможці конкурсу “Запроси полярника до себе!”. Загалом у межах акції вони зустрілися з учнями майже 30 шкіл з 9 міст – Києва, Черкас, Миколаєва, Білої Церкви, Житомира, Одеси, Львова, Харкова та Запоріжжя.