A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Використання ліцензійних програм, нове обладнання, навчання викладачів та методистів – МОН, EU4Skills та Microsoft Україна презентували результати та подальший план впровадження цифрових технологій у профосвіту

Опубліковано 23 лютого 2021 року о 16:48


Дослідження цифрових навичок педагогів та керівників профтехів допомогло зрозуміти реальний стан справ і скерувати ресурси в найбільш популярні напрями. Наприклад, у межах EU4Skills кілька закладів профосвіти отримали нове обладнання. Також наприкінці року понад 1000 викладачів профтехів пройшли 128 онлайн-вебінарів з підвищення цифрових компетентностей. Опитування, проведене після завершення вебінарів, показало, що 95,6% учасників готові застосовувати здобуті знання та лише 3,2% сумніваються в їх практичності.

Про це розповіли представники Міністерства освіти і науки, Програми ЄС EU4Skills та компанії Microsoft Україна сьогодні, 23 лютого 2021 року, під час спільної онлайн-презентації результатів та подальшого плану впровадження цифрових технологій у профосвіту.

«Майже рік заклади освіти готують учнів та студентів у дистанційній або змішаній формі. Звісно, спершу ми стикнулися з безліччю викликів, зокрема, у професійній освіті. Адже саме ця сфера найбільше потребує уваги в навчанні не тільки учнів, а й викладачів. Ми врахували особливості різних ланок української системи освіти і тепер маємо реальні рішення. Наприклад, наприкінці минулого року в партнерстві з Мінцифри запустили Всеукраїнську школу онлайн. А разом з EU4Skills провели велике дослідження цифрових навичок педагогів та керівників профтехів, а потім навчили їх користуватися навчальними інструментами Microsoft, які є одними з найпоширеніших у світі», – зазначив заступник Міністра освіти і науки з питань цифровізації Артур Селецький.

Усі заходи, які реалізуються в межах EU4Skills, далі пропонуються решті регіонів. Зараз МОН разом із Програмою створюють 2 онлайн-курси з покращення цифрових навичок викладачів та керівників закладів профосвіти. Вони будуть розміщені у відкритому доступі й враховуватимуть потреби педагогів закладів професійної освіти. 

«Європейський Союз продовжує підтримувати реформу профтехосвіти. Ми вважаємо, що впровадження технологій та нових інструментів є важливим кроком для забезпечення якісного викладання в умовах змішаного навчання. Реформа галузі має зробити освітній процес більш гнучким та пристосованим до різних потреб як учнів, так і педагогів», – прокоментував керівник відділу співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Фредерік Куне.

Торік 25 навчально-методичних центрів профосвіти пройшли навчання з розгортання Microsoft Office 365. Тепер методисти вчитимуть викладачів профтехзакладів користуватися всіма інструментами ліцензійного програмного забезпечення. Наразі таке навчання пройшли 2700 педагогів із 59 профтехів Запорізької та Полтавської областей. Здобуті знання допоможуть їм якісніше проводити онлайн-уроки, створювати віртуальні бібліотеки, перевіряти домашні завдання, зокрема через тестування.

«Ніколи раніше не було настільки важливим підтримувати зв’язок зі студентами. Ми активно працюємо по всій Україні та надаємо доступ до зручних хмарних інструментів Microsoft для всіх студентів та викладачів, що дозволяє їм продовжувати процес навчання віддалено. Наприклад, у Microsoft Teams вони можуть зустрічатися онлайн, працювати разом, створювати навчальний контент та ділитися ресурсами. Цифрові інструменти не лише уможливлюють безперервне дистанційне навчання, але також сприяють вдосконаленню традиційного способу навчання, співпраці між викладачами та учнями, управлінцями навчальних закладів», – підкреслив директор Microsoft Україна Ян Пітер де Йонг.

Окрім цього, заклади профосвіти працюють над покращенням комунікації та зміною іміджу. У січні 2021 року пілотним закладам передали макет сучасного вебсайту. Попередньо компанія-виконавець проаналізувала їхні чинні сайти, надала зауваження до технічної роботи сторінок та контенту. Також закладам надали навчальне відео з адміністрування та наповнення нового шаблону. Впродовж перехідного періоду їм надаватимуть консультації щодо перенесення інформації та заміни старих сайтів на нові.

Передусім створення шаблонів та оновлення сайтів орієнтоване на пілотні заклади EU4Skills, адже на кінець Програми вони мають представити цілісні зміни, зокрема в питаннях комунікації. Однак у лютому МОН поширить шаблон та навчальне відео про його використання на всю мережу.

Довідково.                                                                                                                                                                            

EU4Skills – це програма підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програму підтримують ЄС та його країни-члени: Німеччина, Фінляндія, Польща та Естонія. Загальне фінансування програми становить 58 млн євро. Мета програми – модернізувати обрані заклади профтехосвіти, провести навчання керівників закладів та викладачів у 7 пілотних областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій. Тривалість: 2019–2023 рр. Програму в Україні реалізують Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) та Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

За довідковою інформацією звертайтесь до радника з комунікацій EU4Skills Катерини Копчук, [email protected] або + 38 067 285 96 20.

Нагадаємо, на сайті МОН оприлюднено лист-роз’яснення для закладів профосвіти про те, як організувати навчання в період адаптивного карантину