A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Викладач ВНТУ спроектував та виготовив електробайк, який може працювати на сонячній енергії

Опубліковано 04 жовтня 2018 року о 12:45

Асистент кафедри відновлювальної енергетики та транспортних електричних систем і комплексів Вінницького національного технічного університету Віктор Горенюк розробив та виготовив електробайк. Наразі він працює над модернізацією винаходу, а також планує зробити основним джерелом його живлення сонячну енергію.

Працюючи над розробкою викладач вишу використовував деталі літака Ан-2, вертольота Мі-2, вело- та електроскутера.

“Зараз у електробайку є мускульний привід, який працює через важелі з педалями, трос, ланцюг, перемикач і електричний привід. У планах поставити сонячні батареї на обтікач, щоб підзарядка акумулятора йшла також від сонця. У ясну погоду генерована енергія буде зменшувати навантаження, а при зупинці йти на підзарядку. Усе це дозволить їхати на електробайку довше, не витрачаючи додаткові ресурси на підзарядку”, - розповів Віктор Горенюк.

Наразі він проїхав на електробайку близько 1 тис кілометрів. До роботи над виробом також долучаються студенти вишу, які цікавляться винахідницькою діяльністю.

“Цьогоріч один з наших студентів підготував доповідь на весняну університетську конференцію про цей електробайк. Він розповідав про етапи його створення та варіанти моделювання. Усе це створюється шляхом оптимізації, аж поки не вийде ефективний, безпечний і зручний в експлуатації варіант” - зазначив Віктор Горенюк.

Нагадаємо, що науковці ЖНАЕУ розробили та випробували препарат для захисту дерев від шкідників