A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відповідність шкільних їдалень вимогам санітарного законодавства – під особливим контролем МОН та місцевих органів влади

Опубліковано 01 квітня 2021 року о 08:44


Протягом 2020 року територіальні органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПСС) обстежили понад 22 тисячі закладів освіти щодо відповідності харчоблоків вимогам санітарного законодавства. Під час моніторингу було встановлено, що харчоблоки 159 закладів загальної середньої освіти з 18 областей України не відповідали вимогам санітарного законодавства.

Серед основних порушень, які були виявлені ДПСС під час перевірки, можна виділити відсутність холодильного обладнання та використання застарілого обладнання, експлуатація старих будівель і приміщень, що потребують капітального ремонту. У зв’язку з цим було складено та направлено до відповідних місцевих органів виконавчої влади довідки з пропозиціями щодо усунення порушень.

За координації МОН та обласних департаментів освіти і науки більшість недоліків у 110 з цих закладів освіти станом на 1 березня 2021 року було усунено повністю або частково. Зокрема, було оновлено застаріле технологічне обладнання, проведено часткові та повні ремонти харчоблоків, встановлено чи відновлено  вентиляційні системи та вентиляційні зонти, відремонтовано електромережі, підвищено якість питної води завдяки встановленню спеціальних промислових фільтрів.

«Реалізація такого пріоритетного завдання, як розбудова безпечного і здорового освітнього середовища в українській школі, потребує командної взаємодії та максимального залучення ресурсних, організаційних і комунікаційних зусиль не лише органів державної влади, але й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням», – зазначила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова.

Удосконалення умов організації процесу харчування здійснювалося як за рахунок державного та місцевих бюджетів, так і за рахунок благодійної допомоги місцевих підприємців. Більшість коштів було спрямовано на придбання необхідного технологічного обладнання та косметичні ремонти.

«Здоров’я та безпека дітей – на першому місці. Навчальні заклади мають бути забезпечені всім необхідним, а санітарні стандарти  виконуватися від "А" до "Я". 2021 рік стане переломним у питанні дитячого харчування. Воно має вийти на якісно новий рівень. Завдання всіх органів державної влади – забезпечити ефективні реформи. Держпродспоживслужба докладе до цього всіх зусилль», – заявила Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька.

У 98 з 159 шкіл, де проблеми в організації процесу харчування було усунено частково, їх фінансування здійснювалося:

  • за рахунок державного бюджету (залишок освітньої субвенції) – 15 закладів;
  • за рахунок державного та місцевих бюджетів – 15 закладів;
  • за рахунок місцевих бюджетів – 57 закладів;
  • за рахунок коштів спонсорів – 9 закладів;
  • за рахунок місцевого бюджету та коштів спонсорів – 2 заклади.

Між тим, у деяких закладах освіти проблеми, зазначені у приписах ДПСС, наразі не усунено. Зокрема, у Запорізькій, Одеській, Херсонській, Івано-Франківській, Миколаївській, Полтавській і Тернопільській областях. Приведення харчоблоків цих закладів у відповідність до норм законодавства та покращення їхнього технічного оснащення перебуває під особливим контролем МОН та ДПСС.

Перспективними планами більшості областей передбачено реконструкцію харчоблоків, приведення приміщень їдалень у відповідність до норм законодавства та покращення їхнього технічного оснащення. До прикладу, завдяки своєчасному рішенню сесії Дніпропетровської обласної ради, у зв’язку з приписами ДПСС, було виділено кошти на реалізацію проєкту будівництва нових приміщень Єлизаветівського закладу загальної середньої освіти Петриківського району, що дозволить не відкладати заходи із покращення шкільного харчування.

Довідково.

Реформування шкільного харчування, спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок, що здійснюється наразі за ініціативою і під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської, є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25.05.2020 №195/2020.

Найбільше коштів державного бюджету було спрямовано до бюджетів Дніпропетровської області (понад 32 млн грн), м. Києва (понад 28 млн грн), Львівської області (понад 27 млн грн), Одеської області (майже 26 млн грн), Харківської області (майже 24 млн грн), Київської області (понад 21 млн грн). Окрім того, на засадах співфінансування місцевими бюджетами було виділено понад 96 млн грн.

Нагадаємо, що реформа шкільного харчування є невід’ємним елементом безпечного освітнього процесу.