A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відкриття ще одного НПЦ на Одещині створює нові можливості для здобувачів професійної освіти, – Сергій Шкарлет

Опубліковано 08 липня 2021 року о 12:55


Сьогодні, 8 липня 2021 року, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет взяв участь у відкритті навчально-практичного центру «Машиніст холодильних установок» на базі державного навчального закладу «Одеський центр професійно-технічної освіти» (ОЦПТО).

До заходів долучилися заступник Голови Одеської обласної державної адміністрації Світлана Фабрикант, директор Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації Олександр Лончак, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Одеській області Тетяна Лазарєва.

«Професія машиніста холодильних установок – одна з провідних на промислових підприємствах, у будівельних організаціях та організаціях комунального господарства. Водночас вона застосовується практично в усіх галузях господарства та побуті. Відкриття нового навчально-практичного центру – це ще один крок у розвитку професійної (професійно-технічної) освіти в межах державно-приватного партнерства, що створює нові можливості для здобувачів освіти та перспективи плідної співпраці із соціальними партнерами у сфері освіти», – зауважив під час відкриття центру Сергій Шкарлет.

Щороку в закладі здійснюється підготовка близько 30 осіб саме за професією «Машиніст холодильних установок», але ринок праці потребує більшої кількості спеціалістів цієї галузі.

Сьогодні на базі ДНЗ ОЦПТО функціонує 10 навчально-практичних центрів. Професія «Машиніст холодильних установок» інтегрована з професією «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування». 

Здобувачі освіти проходять виробничу практику та працевлаштовуються на підприємствах міста (ПАТ «Одескабель», ПАТ «Укрелеваторпром», Приватне акціонерне товариство «Виробниче об'єднання «Стальканат-Сілур», Завод «Продмаш», ТОВ «Електробуд»), а також розпочинають власний бізнес.

Загалом у закладах професійної (професійно-технічної) освіти Одеської області функціонує 29 навчально-практичних центрів, які створено за кошти державного, обласного бюджетів та кошти соціальних партнерів.

Довідково.

Державний навчальний заклад «Одеський центр професійно-технічної освіти» є багатопрофільним закладом освіти та здійснює підготовку кваліфікованих робітників за 30 професіями будівельного, монтажного і ремонтно-будівельного напряму; громадського харчування; сфери послуг; сільськогосподарського напряму; електротехнічного виробництва; автомобільного транспорту та загальні професії для всіх галузей економіки. 

Загальний контингент здобувачів освіти станом на 01.06.2021 року: 1017 осіб (із них 78 – із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 32 – з порушеннями слуху; 472 –  із малозабезпечених та багатодітних сімей). 

ОЦПТО – експериментальний заклад освіти, який надає інклюзивну професійну освіту дітям з особливими освітніми потребами (з порушеннями слуху).

Нагадаємо, на Дніпропетровщині відкрили 6 центрів професійної кар’єри.