A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбувся третій етап технічних консультацій з Європейською Комісією щодо участі України в програмі “Горизонт Європа” та “Євратом”

Опубліковано 30 квітня 2021 року о 18:18


Вчора, 29 квітня 2021 року, відбулося третє засідання за участі представників від України та Європейської Комісії щодо технічних аспектів участі України у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій “Горизонт Європа” (2021-2027) та програмі наукових досліджень та навчання “Євратом” (2021-2025).

Від України у заході взяли участь представники Міністерства освіти та науки України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства фінансів України, Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Офісу Президента, Національної ради з питань розвитку науки і технологій, а також представники від державних наукових установ та закладів вищої освіти.

Основні питання, що були розглянуті під час зустрічі:

- оновлений графік проведення переговорного процесу з потенційними асоційованими країнами-партнерами та затвердження основних нормативно-правових актів програми “Горизонт Європа” та “Євратом”;

- процедура нарахування та сплати фінансового внеску до загального бюджету програми “Горизонт Європа” та “Євратом”;

- інформування щодо адміністративних та організаційних заходів для проведення фінансового моніторингу та аналізу реалізації програм;

- участь українських організацій в партнерствах програми “Горизонт Європа” та їх залучення до реалізації спільних проєктів;

- участь України у інструментах підтримки та перспективи подальшого залучення до координаційних органів  Європейського дослідницького простору.

Заступниця генерального директора Генерального директорату досліджень та інновацій пані Сігне Ратсо поінформувала українську сторону технічних консультацій, що 27 квітня 2021 року Європейський парламент затвердив бюджет та основні нормативні документи програми “Горизонт Європа”. У зв’язку з цим попередні терміни проведення офіційного етапу переговорного процесу щодо участі України у найбільшій рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій заплановано на кінець травня – початок червня 2021 р.

Протягом другого кварталу 2021 р. також заплановано проведення обговорення попереднього тексту Угоди щодо участі України у програмі “Горизонт Європа” та Угоди щодо участі у програмі “Євратом”. На початок осені попередньо заплановано підписання вищезгаданих Угод із подальшою процедурою їх ратифікації. Пані Сігне Ратсо підкреслила, що, як було зазначено на попередніх зустрічах, для українських учасників будуть діяти перехідні умови з початку реалізації програми. Це означає, що Україна має можливість брати участь у конкурсних відборах програми “Горизонт Європа” та “Євратом” до моменту офіційного підписання відповідних Угод.

Також на засіданні було розглянуто попередні механізми нарахування фінансових внесків до загального бюджету програми “Горизонт Європа” та “Євратом”. Внесок буде складатися із двох складових і залежатиме, зокрема, від результатів участі українських організацій у реалізації проєктів у межах відповідних програм. Детальніше питання визначення, нарахування та сплати щорічних фінансових внесків до програми “Горизонт Європа” та “Євратом” будуть розглянуті на етапі офіційних переговорів.

Важливим компонентом програми “Горизонт Європа” є партнерства. Партнерства – це окремий інструмент реалізації спільних міжнародних проєктів для вирішення глобальних викликів. Станом на квітень 2021 року є 49 визначених партнерств за  п'ятьма тематичними напрямами. Більш детальну інформацію про партнерства можна знайти за покликанням. Європейською стороною було підкреслено важливість долучення українських організацій до партнерств програми “Горизонт Європа” для посилення співпраці з європейськими колегами з метою вирішення актуальних завдань, пов’язаних зі зміною клімату та переходу на чисті джерела енергії; четвертою промисловою революцією; подолання наслідків пандемії та розвитку інноваційних підходів у сфері медицини. Також було надано інформацію щодо участі у підгрупах Комітету Ради Європейського Союзу з питань Європейського дослідницького простору та інновацій.

Зазначимо, що відповідно до завдань, визначених пунктами 597 та 609 Плану  заходів пріоритетних дій Уряду на 2021 р. (затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. №276-р) приєднання України до програм “Горизонт Європа” та “Євратом” є важливим кроком на шляху підвищення рівня міжнародної співпраці та посилення позиції України на міжнародній арені у сфері науки та інновацій.  Участь у  програмах “Горизонт Європа” та “Євратом” сприятиме розбудові дослідницької інфраструктури та реалізації пріоритетних напрямів розвитку наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності.

Довідково.

Партнерства є новою ініціативою в межах програми “Горизонт Європа” для залучення приватних та державних партнерів (наприклад, університетів, наукових установ, представників бізнесу та громадських організацій) з метою реалізації спільних міжнародних проєктів, підтримки наукових досліджень, розроблення інноваційних рішень та розвитку малого та середнього бізнесу.