A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбувся круглий стіл щодо особливостей освіти з міжнародного гуманітарного права та прав людини в умовах збройного конфлікту на території України

Опубліковано 21 жовтня 2021 року о 14:53


20 жовтня 2021 року за підтримки Міністерства освіти і науки відбувся круглий стіл «Особливості здійснення освіти з міжнародного гуманітарного права та прав людини в умовах збройного конфлікту на території України». Захід було проведено з дотриманням законодавства щодо запобігання поширенню COVID-19.

Круглий стіл мав на меті сприяти розвитку ефективної системи викладання міжнародного гуманітарного права та прав людини в закладах освіти України заради подолання наслідків гуманітарної кризи та консолідації українського суспільства.

Учасники заходу обговорили, зокрема: 

  • сучасне переосмислення та можливості викладання тем з міжнародного гуманітарного права в системі освіти;
  • виклики професійної готовності вчителів для реалізації освіти з прав людини та міжнародного гуманітарного права;
  • необхідні зміни в Україні й точки докладання зусиль.

В результаті круглого столу було визначено актуальність викладання міжнародного гуманітарного права в закладах освіти різних рівнів, представлено та поширено звіт моніторингу щодо готовності вчителів викладати права людини в школі, обговорено проблему готовності вчителів і викладачів викладати МГП в закладах освіти. Також було розроблено рекомендації щодо впровадження викладання МГП в закладах освіти різних рівнів.

Крім того, було представлено та поширено нові напрацювання та інструменти для викладання міжнародного гуманітарного права, розроблені ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини» і Товариством Червоного Хреста України у співпраці з МОН, зокрема – посібник і онлайн-курс «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право».

Курс створено для підвищення рівня обізнаності педагогів щодо питань міжнародного гуманітарного права, розуміння важливості викликів, пов’язаних з деокупацією та реінтеграцією тимчасово окупованого Криму та східних територій України.

Програма курсу складається з 10 модулів, кожен з яких включає експертну та методичну відеолекції, текстові матеріали та тести. Курс буде розміщено на освітній платформі Prometheus.

Круглий стіл провели ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини», Товариство Червоного Хреста України, Координатор проєктів ОБСЄ в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки України. Захід став можливим завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в межах Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Нагадаємо, в Україні відбувся наймасовіший урок у прямому ефірі – Всеукраїнський урок з профорієнтації «Обери професію своєї мрії». Його одночасно подивились школярі та викладачі понад 15 000 класів шкіл з усіх регіонів України.