A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбувся «Інфо-сніданок: з перших вуст» із заступником Міністра освіти і науки Ігорем Гарбаруком

Опубліковано 25 листопада 2021 року о 18:58


Сьогодні, 25 листопада 2021 року, в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся інфо-сніданок із заступником Міністра освіти і науки Ігорем Гарбаруком щодо реалізації проєкту «Президентський університет».

«Вперше за роки Незалежності України ми на власні очі зможемо спостерігати за створенням нового державного університету. Я переконаний, що Президентський університет стане точкою перезавантаження системи та сприятиме авторитету української освіти на світовому рівні», – зазначив Ігор Гарбарук.

Заступник Міністра звернув увагу на готовність законопроєкту «Про Президентський університет», який розроблено спеціально для реалізації системи університетської автономії, фінансування будівництва та інвестування проєкту. 

Створення Університету на території Національного Комплексу «Експоцентр Україна» (ВДНГ) стане продовженням стратегії розбудови збалансованого, мультифункціонального простору, наголосив заступник Міністра. За сьогоднішніми підрахунками в Президентському університеті буде збудовано 23 лабораторії, а лабораторних модулів буде більше 40. Лабораторії будуть кросфункціональними, колективними та відкритими до колаборацій з іншими університетами.

«В першу чергу буде побудовано кросфункціональні лабораторії для освітніх цілей, а згодом адміністративний комплекс і технопарк. Проєкт передбачає паркінг для викладачів і студентів, а також додаткове озеленення території університетського містечка. Перші підготовчі роботи мають розпочатися в грудні 2021 року», – підкреслив Ігор Гарбарук.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо створення житлових комплексів на визначеній території, Ігор Гарбарук зауважив, що це неможливо, адже 10 листопада 2021 року Уряд схвалив постанову Кабінету Міністрів України №1180 «Про зміну категорії пам'яток культурної спадщини», відповідно до якої всі об’єкти культурної спадщини місцевого значення на ВДНГ стали об’єктами національного значення.

Ігор Гарбарук повідомив, що спочатку проєкт університету передбачає бюджетну форму навчання, а в майбутньому може бути розглянуте і питання запровадження контрактної форми. Наразі тривають обговорення щодо спільних напрацювань освітян, науковців України та світу, а також представників влади задля запуску освітнього процесу.

У перспективі потужність Президентського університету дозволить вмістити 2,5 тисячі здобувачів освіти, проте до першого набору долучаться лише 120 найкращих студентів (по 20 на кожну з 6 спеціальностей). Викладатимуть у закладі вищої освіти як українські, так і закордонні професори.

Заступник міністра зазначив, що після закінчення закладу студенти гарантовано будуть працювати в державних компаніях, органах влади, дослідних і наукових установах, відповідно до концепції реалізації проєкту «Президентського університету». 

Старт освітнього процесу в Президентському університеті очікується вже 1 жовтня 2023 року. 

Нагадаємо, в Одесі обговорили перспективи створення Президентського університету.