A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків

Опубліковано 16 листопада 2021 року о 17:30


Сьогодні, 16 листопада 2021 року, за участю першої леді Олени Зеленської та першого заступника Міністра освіти і науки Андрія Вітренка відбулось засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у Клубі Кабінету Міністрів.

"За рік Україна має здобутки, але також є ще над чим працювати та що покращувати. Робота кожного в цьому напрямі – важлива й видима. «Партнерство Біарриц» – це про свободу пересування для сімей з дитячими візочками та людей на кріслах колісних, свободу від стереотипів і штампів, коли декрет може взяти не лише мама, про свободу від насильства через реальну швидку допомогу жертвам. Не забуваймо, що там, де рівність, там і свобода", – зазначила перша леді України.

До кінця 2021 року буде проведено гендерний аудит апарату Міністерства освіти і науки, а з січня 2022 року розпочнеться поетапне проведення аудитів закладів освіти.

Міністерством розроблено проєкт Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та розробляється Дорожня карта, в якій буде наведено практичну інструкцію та розгорнуту інформацію щодо проведення гендерного аудиту закладів освіти.

24 листопада 2020 року набрав чинності наказ Міністерства освіти і науки України №931 «Про затвердження Порядку надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам», відповідно до якого здійснено такі кроки:

  • затверджено склад галузевих експертних комісій і груп;
  • розроблено Методичні рекомендації «Про здійснення комплексної експертизи об’єктів грифування та критеріїв їх оцінювання з метою надання оцінки доцільності надання відповідного грифа Міністерства освіти і науки України», важливою складовою експертизи є антидискімінаційна експертиза;
  • розроблено методичні рекомендації «Про здійснення комплексної експертизи об’єктів грифування – модельних навчальних програм та критеріїв її оцінювання з метою підготовки висновку щодо доцільності надання відповідного грифа Міністерства освіти і науки України»;
  • проведено навчання членів експертних комісій і експертних груп щодо здійснення антидискримінаційної експертизи;
  • підготовлено проєкт наказу МОН про внесення змін до Порядку, яким передбачено доповнити пункт 4 розділу ІV (доповнення: «Обов’язково проводиться антидискримінаційна експертиза об’єктів грифування, які потенційно можуть брати участь у конкурсному відборі підручників та посібників, які видаватимуться за кошти державного бюджету»);
  • упродовж 2021 року навчальна література та навчальні програми, які подавалися для надання грифа Міністерства освіти і науки, підлягали антидискримінаційній експертизі.

Довідково

25 серпня 2019 року під головуванням Президента Франції Еммануеля Макрона лідери країн Групи семи (G7) заснували «Партнерство Біарріц». Метою партнерства є консолідація зусиль міжнародної спільноти та посилення відповідальності задля досягнення рівності жінок і чоловіків. Україна отримала офіційний статус учасниці «Партнерства Біарріц» за ініціативи першої леді Олени Зеленської 11 вересня 2020 року.

Нагадаємо, Сергій Шкарлет розпочав робочий візит на Тернопільщині.