A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося засідання Атестаційної колегії МОН

Опубліковано 01 лютого 2022 року о 17:25


Сьогодні, 1 лютого 2022 року, відбулося чергове засідання Атестаційної колегії Міністерства освіти і науки.

На розгляд було винесено питання присвоєння вчених звань професора, доцента, старшого наукового співробітника, присудження наукових ступенів доктора та кандидата наук, присудження ступеня доктора філософії, а також включення наукових видань до Переліку наукових фахових видань України. 

Одним із розглянутих під час засідання Атестаційної колегії питань стало виконання рішення Львівського окружного адміністративного суду, яким:

  • скасовано наказ МОН від 24 вересня 2020 року №1188 у частині скасування рішення спеціалізованої вченої ради ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет МОЗ України» про присудження О. О. Адамович наукового ступеня кандидата медичних наук, відмови у видачі диплома кандидата медичних наук і в частині висловлення зауважень учасникам атестації;
  • зобов’язано Міністерство освіти і науки України затвердити рішення спеціалізованої вченої ради К 76.600.01 ВДНЗ України «Буковинського державного медичного університету МОЗ України» від 05 червня 2019 року про присудження наукового ступеня кандидата медичних наук О. О. Адамович. 

Рішення суду щодо скасування рішення атестаційної колегії МОН ґрунтувалося на обставинах, що не пов’язані зі змістом дисертаційного дослідження та висновком про невідповідність вимогам. З огляду на те, що підстав для касаційного оскарження немає, останнє підлягало обов’язковому виконанню. 

Необхідно зауважити, що особа, якій за рішенням МОН видано диплом кандидата наук, може бути позбавлена відповідного ступеня в разі виявлення порушень вимог нормативно-правових актів із питань атестації наукових кадрів, чинних на момент прийняття рішення МОН про видачу диплома. 

Міністерством була встановлена невідповідність вимогам дисертаційного дослідження О. О. Адамович (виявлено факти фальсифікації в дисертації), що є підставою для застосування норм Порядку присудження та позбавлення наукового ступеня доктора наук, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2021 року №1197.

Нагадаємо, затвердженоПоложення про міжнародний конкурс наукових, науково-технічних розробок та інноваційних проєктів «МІСТ ПАТОНА. PATON BRIDGE».