A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося установче засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти

Опубліковано 25 лютого 2021 року о 09:37


24 лютого 2021 року в м. Київ відбулося установче засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти за участю заступника Міністра освіти і науки України Віри Рогової та Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Оршої Пачаї-Томашіч.

Захід проведено в приміщенні Національного університету біоресурсів та природокористування України.

Засідання відбулось у формі конструктивного та відкритого діалогу щодо питань забезпечення освітніх потреб угорської національної меншини в Україні відповідно до освітнього законодавства.

Під час зустрічі детально обговорено кроки та механізми імплементації моделі застосування державної та угорської мов в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти, в яких функціонують класи з навчанням угорською мовою поряд  з державною згідно зі статтею 5 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Заступник Міністра Віра Рогова окреслила заходи, що здійснює Україна задля забезпечення освітніх потреб угорської громади: організація діяльності мережі закладів дошкільної та загальної середньої освіти, навчально-методичного простору та підвищення кваліфікації вчителів, а також завдання, визначені дорожньою картою імплементації статті 7 Закону України «Про освіту» у закладах загальної середньої освіти на 2019-2023 роки.

«Освітня реформа покликана побудувати сучасну конкурентну систему освіти, випускники якої набуватимуть компетентностей, та забезпечити успішний особистий та професійний розвиток громадян України», – наголосила Віра Рогова.

За результатами перемовин сторони досягли взаєморозуміння щодо спільних намірів сторін забезпечити якісні умови для здобуття шкільної освіти громадянами України угорського походження та погодились продовжувати обговорювати вказані питання в межах міжвідомчої робочої групи.

Крім того, під час засідання експерти обговорили проєкт Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорщини про взаємне визнання свідоцтв та дипломів, а також документів про наукові ступені, видані в Україні та Угорщині, визнані державою.

На запрошення угорської сторони наступне засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти відбудеться в Угорщині.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 55/2021 «Про Консультативну раду з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти».