A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося сьоме засідання Кластера 4 Комітету асоціації Україна-ЄС

Опубліковано 11 листопада 2022 року о 17:00


Сьогодні, 11 листопада 2022 року, у форматі відеоконференції відбулося сьоме засідання Кластера 4 (співробітництво у сфері науки та технологій, інформаційного суспільства, аудіовізуальної політики, освіти, навчання та молоді, культури, спорту та фізичної культури) Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС. 

До складу української делегації, яку очолив перший заступник Міністра освіти і науки Андрій Вітренко, увійшли представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства закордонних справ України та інших державних органів. 

Делегацію ЄС очолював керівник підрозділу регіону Східного Партнерства, регіональної співпраці та ОБСЄ Європейської служби зовнішніх дій Едуард Ауер. 

Українська сторона поінформувала сторону ЄС про кроки України, спрямовані на впровадження системних реформ у сфері освіти і науки, та висловила подяку за підтримку в їх проведенні. Зокрема, йшлося про:

  • стан сфери освіти і науки в умовах війни;
  • імплементації реформи «Нова українська школа»; 
  • позитивний вплив Програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України»; 
  • прогрес у реформуванні вищої освіти, зокрема в контексті інтеграції до Європейського простору вищої освіти; 
  • розбудову нової системи освіти дорослих; 
  • інтеграцію до Європейського дослідницького простору;
  • ключові кроки в здійсненні цифрової трансформації освіти і науки. 

«Ми щиро вдячні європейській стороні за безпрецедентний рівень підтримки України в умовах широкомасштабної російської агресії, надання статусу кандидата на членство в ЄС у червні 2022 року та запевнення у подальшому посиленні та розширенні секторального співробітництва», – наголосив Андрій Вітренко. 

Перший заступник Міністра запевнив європейських партнерів щодо відкритості української сторони та готовності інтенсифікувати зусилля для виконання зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, з метою зближення на шляху до отримання Україною повноцінного членства в європейській спільноті.

Крім того, сторони обговорили участь України в освітніх та наукових програмах Європейського Союзу, зокрема «Еразмус+» та «Горизонт Європа». 

Насамкінець учасники заходу подякували одне одному за плідну зустріч, висловили сподівання на системне співробітництво у впровадженні секторальних освітніх і наукових реформ для ефективної розбудови людського капіталу в Україні, акцентували на важливості посиленні співпраці у сферах освіти, науки та інновацій. 

Чергове засідання Кластера 4 відбудеться у 2023 році. 

Нагадаємо, представники МОН, народні депутати, освітяни та журналісти взяли участь в обговоренні нагальних питань освіти в умовах воєнного стану.