A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося друге засідання комітету Україна – Євратом з досліджень та інновацій

Опубліковано 27 листопада 2020 року о 19:30


Цього тижня відбулося друге засідання Спільного Комітету Україна – Євратом з питань досліджень та інновацій щодо розгляду результатів долучення України до Програми наукових досліджень та навчання. Учасники засідання акцентували увагу на початку переговорів з приводу долучення України до участі в Програмі наукових досліджень і продовження навчання Євратом на період 2021-2025 рр.

Також обговорювалося питання участі українських науковців у здійсненні теоретичних досліджень у сфері збереження безпеки та радіаційного захисту, термоядерного синтезу, в діяльності Об’єднаного дослідницького центру Європейської Комісії, можливості долучення до роботи технологічних платформ Євратом. 

Під час засідання українською стороною було поінформовано про прогресивні досягнення в імплементації Угоди, зокрема про успішні кейси в межах реалізації Програми.

Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній зазначив, що лише впродовж останніх 4-х років участі України в Програмі «Євратом» на реалізацію проєктів залучено майже 3 млн 115 тис. євро із загального бюджету Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Підписано 16 грантових угод, 5 із них у 2019 році та 10 – у 2020 році.

Делегованими особами з боку Європейської Комісії були Ларс-Горан Еріксон, старший експерт Роджер Гарбіл, керівник сектору директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії та Саїд Абусаль, керівник підрозділу Спільного дослідницького центру. Ними було представлено на розгляд Спільного Комітету детальну оцінку участі України в Програмі наукових досліджень, навчання Євратом за напрямами Fusion, Fission та успіхи України.

Після завершення зустрічі сторони погодили подальший розвиток співпраці, як цього вимагає Угода, та висловили задоволення темпами імплементації асоційованої участі. 

Довідково.

Дослідницька та навчальна програма «Євратом» комплементарна до програми Європейського Союзу з досліджень та інноваційної діяльності «Горизонт 2020», яка об’єднує всі програми ЄС з фінансування науки та інновацій.

Спільний Комітет було створено відповідно до Угоди між Європейським співтовариством з атомної енергії та Урядом України про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України в Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018 рр.)

Нагадаємо, Нацфонд досліджень презентував перші підсумки.