A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулось засідання Комітету міжнародного співробітництва і Президії Конференції ректорів академічних шкіл Польщі

Опубліковано 03 квітня 2022 року о 14:35


30-31 березня 2022 року відбулось засідання Комітету міжнародного співробітництва та Президії Конференції ректорів академічних шкіл Польщі (KRASP) за участю міністра освіти і науки Польщі Пшемислава Чарнека, представників польського уряду та ректорів провідних польських університетів.

За дорученням Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета у заході взяла участь професорка Полтавської політехніки Світлана Онищенко. Вона, звернувшись до польської академічної спільноти, представила ситуацію української освіти в умовах війни та закликала підтримати спрощений вступ України до ЄС.

Учасники заходу були вражені фактами руйнування закладів освіти, загибелі дітей і мирного населення. Після відео було багато емоційних співчуттів і висловлених переживань. Українців вшановували і підтримували стоячи. Світлану Онищенко запросили до виступу і наступного дня, коли до Президії KRASP приєднались члени польського уряду.

Пан Пшемислав Чарнек переказував особисте вітання та запрошення на зустріч Міністру освіти і науки Сергію Шкарлету для обговорення подальших спільних кроків у великій справі турботи про дітей.

Світлана Онищенко подякувала польському народу за абсолютну підтримку України в надзвичайно складний для нас і непростий для всієї Європи час, наданий прихисток біженцям, можливості для дітей і студентів та спільну боротьбу з агресором.

Також науковиця повідомила, що наразі пріоритетами у функціонуванні української системи освіти є гарантування стабільності освітнього процесу, створення та збереження безпечного середовища для навчання і викладання. Також Світлана Онищенко наголосила на основному побажанні – щоб після закінчення війни наші діти повернулись до своїх рідних домівок та міст.

Українська професорка поінформувала польських колег, що на сьогодні Міністерство освіти і науки України:

  • створило умови та відкрило вільний доступ до багатьох онлайн-ресурсів для дистанційного та змішаного форматів навчання як в Україні, так і за кордоном; 
  • започаткувало проєкти з психологічної підтримки дітей та їхніх батьків під час воєнного стану; 
  • організувало освітній телевізійний проєкт «Навчання без меж» – спільну програму Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики та українських телеканалів;
  • сприяє успішному функціонуванню Національної електронної платформи «Всеукраїнська школа онлайн», на якій розміщено уроки, що відповідають українській шкільній програмі, яка є постійно доступною за межами України і використовується у понад 130 країнах світу.

Світлана Онищенко висловила прохання допомогти поширенню інформації про онлайн-платформу «Всеукраїнська школа онлайн» серед представників української діаспори та біженців у Польщі, аби українські діти мали постійний доступ до освіти.

Президія KRASP ухвалила звернення щодо стратегічного забезпечення діяльності України у сфері вищої освіти, науки та інноваційного розвитку.

«Ми вдячні за підтримку України та українського народу у цей надзвичайно складний для нас і непростий для всієї Європи час, наданий прихисток біженцям, можливості для дітей і студентів, та спільну боротьбу з агресором», – наголосила Світлана Онищенко.

Нагадаємо, відбувся онлайн-брифінг щодо вступної кампанії в 2022 році.