A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулась Всеукраїнська онлайн-майстерня з цифрового громадянства й безпеки

Опубліковано 02 листопада 2021 року о 15:17


28 жовтня 2021 року в межах співпраці Міністерства освіти і науки та Google Україна було проведено Всеукраїнську онлайн-майстерню з цифрового громадянства й безпеки до Місяця кібербезпеки в Україні. 

Відкритий онлайн-захід транслювався на YouTube для закладів освіти України. Організаторами Всеукраїнської онлайн-майстерні з цифрового громадянства й безпеки стали Торгово-промислова палата України, Академія цифрового розвитку та Київська Мала академія наук.

«Цифрова грамотність визнана в ЄС однією з восьми ключових компетенцій для навчання протягом усього життя. Ми завжди слідкуємо за новими тенденціями у цифровому середовищі та прагнемо підвищувати обізнаність вчителів, батьків та дітей щодо можливих цифрових ризиків, тому постійно працюємо над випуском оновленої інформації у вигляді буклетів, посібників чи ігор. На сайті Міністерства є розділ “Безпека дітей в Інтернеті”, також для батьків на порталі "Дія. Цифрова освіта" є освітній серіал "Безпека в інтернеті", а сьогодні ми представимо оновлений навчальний посібник, який було локалізовано для України компанією Google. І я закликаю усіх батьків та педагогів ознайомитися з матеріалами та потурбуватися про безпеку дітей та учнів в онлайн-середовищі», – зазначив заступник Міністра освіти та науки України Артур Селецький.

Учасники заходу мали можливість виконати вправи у віртуальних кімнатах разом зі спікерами, розглянули ключові принципи мережевого етикету й безпечної поведінки, отримали рекомендації щодо обережності та відповідальності під час роботи в інтернеті. Дізналися, як використати готові методичні рішення для формування навичок інформаційної безпеки, отримали у подарунок підготовлений кейс для впровадження в освітній діяльності. 

Загалом трансляцію переглянуло понад 3,3 тис. представників освітньої сфери. За підсумками заходу для участі в онлайн-майстерні зареєструвалися майже 1 тис. 700 освітян, до віртуальних кімнат приєдналися 1320 учителів. Тест для отримання сертифіката про підвищення кваліфікації пройшли 4710 осіб. 

Під час заходу представлено новий навчальний посібник із безпеки дітей в Інтернеті, розроблений компанією Google у співробітництві з організаціями The Net Safety Collaborative та Internet Keep Safe Coalition.

Посібник охоплює п'ять фундаментальних тем щодо цифрового громадянства та безпеки:

  • Ділися з обачністю. Цифровий слід і відповідальне спілкування;
  • Не дай себе обманути. Фішинг, шахрайство та надійні джерела;
  • Бережи свої таємниці. Безпека в Інтернеті та паролі;
  • Круто бути доброзичливим! Боротьба з негативною поведінкою в Інтернеті;
  • Сумніваєшся? Спитай! Сумнівний контент та сценарії.

Нагадаємо, МОН надає рекомендації для педагогічних працівників та батьків щодо безпеки дітей у цифровому просторі.