A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Україною, Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії

Опубліковано 03 травня 2022 року о 20:50


Сьогодні, 3 травня 2022 року, Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Україною, з однієї сторони, і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії, з іншої сторони, про участь України у Рамковій програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021 –2025), комплементарній до Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». 

«Українські вчені та інноватори протягом десятків років прокладали інтеграційний шлях до ЄС. Долучення України до повноправного асоційованого членства в програмах "Горизонт Європа" та "Євратом" сприятиме довгостроковій перспективі активної інтеграції до Європейського дослідницького простору. Зокрема, українські вчені та інноватори матимуть доступ до фінансових ресурсів програм, які становитимуть близько 100 млрд євро на період їхньої реалізації», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Міністр також наголосив, що ЄС на початку 2022 року тимчасово виключив із програм українські організації, але дозволив їм узяти участь у конкурсному відборі проєктів до прийняття Закону України. 

В умовах обмежених фінансових ресурсів цей закон дозволить українським ученим та інноваторам самостійно знайти фінансовий ресурс на європейському ринку та виконувати проєкти на території України, зокрема під час воєнного стану. 

Довідково 

У межах попередньої програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» 168 українських організацій виконали 228 проєктів на загальну суму понад 45 млн євро. З них 29 проєктів координували безпосередньо з України. 

У межах програми з досліджень та навчання «Євратом» протягом 2015-2020 рр. 14 українських організацій виконали 19 проєктів на загальну суму 4,71 млн євро. 

Нагадаємо, протягом травня відбудеться серія вебінарів для українських учених щодо використання платформи Web of Science.