A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Верховна Рада України ратифікувала Поправки до статті 24 Статуту Організації Чорноморського Економічного Співробітництва

Опубліковано 03 березня 2021 року о 13:35


2 березня 2021 року Верховна Рада України ратифікувала Поправки до статті 24 Статуту Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ОЧЕС) для забезпечення виконання Україною зобов’язань у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва та здійснення Україною внутрішньодержавних процедур.

Законом України «Про ратифікацію Поправки до статті 24 Статуту Організації Чорноморського Економічного Співробітництва» передбачається утворення Міжнародного центру чорноморських досліджень (МЦЧД) у статусі міжнародної організації. 

Робота МЦЧД спрямована на дослідження і виокремлення галузей, які мають перспективи для розвитку співробітництва, розроблення конкретних моделей розв’язання проблем у різних галузях, надання консультативної допомоги та сприяння  розвитку наукового діалогу між країнами регіону, посилення контактів між дослідницькими центрами Чорноморського регіону та аналогічними структурами ЄС. Центр покликаний створювати можливості для активізації співпраці дослідників, науковців, управлінців, представників урядів країн-членів ОЧЕС із представниками інших регіонів світу, передусім країн-членів ЄС.

Основними цілями Міжнародного центру чорноморських досліджень є:

  • вивчення практичних шляхів розширення та поглиблення регіональної співпраці між державами-членами ОЧЕС, відносин між ОЧЕС та ЄС;
  • сприяння застосуванню досягнень науки і техніки в конкретних галузях багатостороннього співробітництва на основі принципів цього Статуту та пріоритетів, встановлених Радою міністрів закордонних справ.

За статутом ОЧЕС для набуття статусу легітимізації МЦЧД дев’ять країн-учасниць ОЧЕС мають ратифікувати Поправки до статті 24 Статуту ОЧЕС.

Завдяки  ратифікації ВРУ вищезазначеного Закону України Міжнародний центр чорноморських досліджень почне  функціонувати.