A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо закладів профосвіти зі специфічними умовами навчання – він враховує особливості підготовки поліцейських

Опубліковано 06 листопада 2020 року о 11:35


Державні установи, які займаються підготовкою поліцейських, отримають статус закладу освіти і зможуть підвищити якість підготовки фахівців. Законопроєкт, який вносить відповідні зміни до ЗУ “Про професійну (професійно-технічну) освіту” в частині діяльності закладів зі специфічними умовами навчання, був прийнятий в цілому під час засідання Верховної Ради України 5 листопада 2020 року. Документ підтримав 281 народний депутат.

Зараз підготовка поліцейських проходить на базі деяких закладів вищої освіти Міністерства внутрішніх справ та 4 закладів Нацполіції, що діють для підготовки вперше прийнятих на службу фахівців. А саме:

  • Академії патрульної поліції (м. Київ);
  • Криворізької академії патрульної поліції;
  • Рівненської академії патрульної поліції;
  • Житомирського навчального центру підготовки поліцейських.

За Законом “Про Національну поліцію України” професійне навчання поліцейських здійснюється не на базі закладів освіти, а на базі установ забезпечення. Однак на практиці ці заклади надають професійно-технічну освіту: мають ліцензії на підготовку за професією поліцейського, зареєстровані в Єдиній державній базі з питань освіти та видають дипломи кваліфікованого робітника. Прийнятий законопроєкт усуває цю суперечність і дозволяє закладам використовувати більше інструментів для підвищення якості навчання.

Окрім визначення типу та статусу, заклади зможуть готувати поліцейських за новими освітніми стандартами, оновлювати матеріально-технічну базу, а педагоги отримають більше варіантів для підвищення кваліфікації. Водночас, зберігаючи статус закладу зі специфічними умовами підготовки, там зможуть оперативно змінювати навчальні програми, зважаючи на службові ситуації, здійснювати набір на навчання впродовж року та призначати керівників відповідно до ЗУ “Про Національну поліцію України”.

Нагадаємо, що до 16 листопада триває обговорення проєкту Стратегії розвитку профосвіти.