A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Важливо підтримувати психічне здоров’я кожного учасника освітнього процесу – відбулась стратегічна сесія Міжвідомчої координаційної ради

Опубліковано 22 серпня 2022 року о 10:00


У межах роботи над Національною програмою психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала перша леді Олена Зеленська відбулась стратегічна сесія Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

«Загоїти психологічні рани, які залишає війна, – це також важлива частина перемоги. І це справа нашої Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Психологічна допомога має стати такою ж повсюдною, як і загальномедична, щоб нею міг скористатися абсолютно кожен житель країни. Але також потрібно розуміти, що стовідсоткових відповідей і рекомендацій нам ніхто не дасть. Бо ніхто не знає нашу ситуацію й наших людей так, як ми», – зазначила дружина Президента.

Головна мета стратегічної сесії – залучити представників різних відомств до розроблення цільових послуг із психічного здоров’я для різних груп населення.

Участь у заході взяли представники низки міністерств і відомств, Верховної Ради тощо. Їхня робота спрямована на визначення цільових груп, які можуть потребувати психологічної допомоги та психосоціальної підтримки, запропонувати моделі послуг для цих груп, а також змоделювати маршрути для отримання цих послуг і визначити, як люди можуть задовольнити свої потреби. Надалі ці напрацювання будуть використані під час розроблення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала Перша леді.

«Психічне здоров’я кожного учасника освітнього процесу – це одне з ключових завдань організації, а також якісного та безпечного навчання дітей. Нам важливо створити умови для психосоціальної підтримки насамперед тих освітян та дітей, які вимушено перебувають за кордоном або є внутрішньо переміщеними особами. Але, на жаль, через вплив війни такої підтримки потребують усі учасники освітнього процесу, від працівника дитячого садочку до університету, а також від найменших до найстарших здобувачів освіти», - зазначив генеральний директор Директорат дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Олег Єресько. 

Довідково

Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки – ініціатива першої леді Олени Зеленської, яка має на меті допомогти громадянам подолати пов’язаний із війною стрес та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Розроблення та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нагадаємо, питання освіти осіб з ООП обговорили на секції «Підтримай дитину!».