A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Україні з'явиться нова інформаційна система управління професійною освітою – затверджено відповідну концепцію

Опубліковано 24 березня 2021 року о 15:17


Місцеві управлінці вноситимуть усю інформацію, яка стосується професійної освіти, у нову інформаційну систему EMIS. Вона, зокрема, буде автоматично формувати дані для Державної служби статистики, тож прискорить оновлення відкритої інформації у сфері. Концепція EMIS вже погоджена Міністерством освіти і науки. Наразі робоча група почала працювати над технічним завданням для розробників майбутньої системи це триватиме щонайменше 3 місяці.

“Оскільки зараз ситуація з карантином постійно змінюється, у концепцію системи ми заклали гнучкий доступ для її адміністраторів. Наприклад, вносити або обробляти дані можна буде з будь-якого місця або пристрою, потрібно лише мати доступ до Інтернету. Додатково у техзавданні ми випишемо вимоги до інтерфейсу, аби він був зручним, зрозумілим для користувачів з різним рівнем цифрових навичок”, – зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

Важливо, що EMIS буде синхронізовано не тільки зі звітними формами Держстату, а й з іншими освітніми реєстрами, такими як Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО). Тож закладам та управлінцям не доведеться повторно вносити інформацію про видані дипломи, кількість учнів, ліцензії для підготовки за професіями тощо.

Для оперативного збору інформації, якої немає у звітах, у новій системі передбачать можливість провести анкетування або опитування.

“Часто обробка запитів від громадян включає багато паперової роботи. Оновлений підхід до роботи із даними в EMIS дозволить усім, хто цікавиться станом справ у профосвіті, отримати відкриті дані у кілька кліків, без проходження бюрократичних процедур”, – розповів Ігор Гарбарук.

Нагадаємо, що у 2021 році фінал конкурсів фахової майстерності вперше відбудеться в онлайн-форматі.