A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Україні визначили переможців змагань з моделювання “розумних” пристроїв

Опубліковано 17 травня 2018 року о 17:48

Як ощадливо використовувати питну воду та сонячну енергію, допомогти людям з вадами зору та зменшити ризики зсувів землі. Відповіді на ці питання шукали школярі-фіналісти Всеукраїнського конкурсу “STEAM-House”, який сьогодні, 17 травня 2018 року, провели в приміщенні Міністерства освіти і науки України.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич мала можливість ознайомитися з роботами та поспілкуватися з керівниками проектів, що зібралися з різних регіонів України.

“Для нас надзвичайно важливо підтримувати прагнення дітей досліджувати та створювати нове. Це дає для них поштовх до подальшого розвитку. Саме такі діти стануть основою інноваційного майбутнього нашої країни”, - зазначила Лілія Гриневич.

Організатори поділили конкурс на дві категорії: для дітей віком 12-14 років (молодша група) та дітей віком 15-17 років (старша група). Загалом надійшло близько 100 заявок з описом Smart-проектів від учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Після розгляду пропозицій, журі відібрало 10 проектів, які й вийшли у фінал. Учасниками змагань стали школярі з Києва, Дніпра, Харкова, Горішніх Плавнів, Закарпаття, Южноукраїнська та Сум.

Переможцем у старшій групі став десятикласник з Полтавщини Михайло Сірий, який презентував розробку “Розумний кран”. Хлопець винайшов кран, який подає питну води лише тоді, коли в полі зору датчика, який прикріплено на стелі, є людина. При розробці було використано електромагнітний клапан пральної машини та пристрій Arduino Uno. Собівартість такого крана близько 350 гривень, тоді як сучасний сенсорний аналог коштує від 5 до 15 тис гривень. Практична робота над винаходом тривала кілька тижнів. Наразі Михайло Сірий вже встановив один такий кран у свої школі, який успішно працює близько 3 місяців, та планує встановити ще один для учнів початкових класів.

Для постраждалих бійців АТО переможець молодшої групи Ігор Шибка презентував “Систему для компенсації втраченого зору”. Вона складається з набору датчиків та обчислювального блоку, які кріпляться на тілі або одязі людини на трьох рівнях: коліно, пояс та плечі. Виявляючи перешкоду датчики подають голосові повідомлення через навушники, вказуючи з якого боку розташований предмет.

“За браком часу у підготовці до конкурсу ми не встигли опрацювати інші варіанти сповіщень. Приміром, датчики можуть розпізнавати сходинку або стіну, конкретизуючи предмет. Також є ідея доповнити голосове сповіщення вібрацією - це допоможе пришвидшити реакцію людини та дозволить обрати більш комфортний спосіб використання пристрою. Загалом розробкою можуть користуватися усі люди з проблемами зору, але моя ідея направлена саме на постраждалих бійців АТО, які в результаті поранень мають заново адаптуватись до повсякденного життя”, - розповів Ігор Шибка

Також серед розробок - “Система стеження за Сонцем” Костянтина Найдьона, який посів друге місце у старшій групі конкурсу. Він винайшов сонячний трекер, який “обертатиме” сонячні батареї відповідно до зміни напряму сонячних променів. Це дозволить використовувати сонячну енергію максимально ефективно у будь-яку пору року.

Інший “срібний” призер Ілля Рябко представив новий спосіб для зменшення рівня зволоження грунту. У проекті “Розумне місто” він запропонував пристрій, який встановлюється у водонасиченому шарі землі. Далі він має рівномірно розподіляти вологу і давати сигнал для відкачування зайвої води. Усі ці заходи запобігатимуть зсуву грунтів.

У фінальній таблиці переможці розподілились таким чином:

Старша група:

  1. Михайло Сірий
  2. Костянтин Найдьон

Молодша група:

  1. Ігор Шибка
  2. Ілля Рябко
  3. Тетяна Шаповал
  4. Карім Ахмуз
  5. Артем Якуненко
  6. Кузьма Шпак
  7. Юрій Роман
  8. Дикий Кирило

Усі призери конкурсу отримали подарунки від спонсорів конкурсу, а також запрошення на додаткові навчальні курси з STEAM-освіти.

Організатори конкурсу: компанія IT-Integrator, Міністерство освіти і науки України, ДНУ “Інституту модернізації змісту освіти”, представники бізнесу та підприємств.

Фінал змагання відбувся в межах інноваційного освітнього проекту “Я-дослідник”.

Нагадаємо, що раніше у МОН визначили переможців конкурсу стартапів