A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Україні відбувся діалог щодо відновлення інфраструктури країни з урахуванням безбар’єрності

Опубліковано 26 січня 2023 року о 13:30


Учора, 25 січня 2023 року, відбувся діалог першої леді України Олени Зеленської, віцепрем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета зі студентами-архітекторами та представниками професійної спільноти щодо майбутнього українських міст, зокрема їхньої відбудови з урахуванням комфорту і безбар’єрності для жителів.

У межах заходу Олена Зеленська презентувала Альбом безбар’єрних рішень.

Альбом безбар’єрних рішень – практичний посібник, який рекомендує та на прикладах демонструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів. Розробники Альбому – команда урбан-бюро «Big City Lab» – залучали експертів у галузях містопланування, будівництва, людського різноманіття та інших сферах, дотичних до створення публічного простору.

«Уявіть людину на кріслі колісному, яка живе на останньому поверсі звичайної п’ятиповерхівки. Лунає повітряна тривога. За кілька хвилин чути перший вибух. Як думаєте, чи може ця людина швидко дістатися укриття? Маломобільні групи населення зараз ризикують життям більше за інших. Бо навіть шлях до порятунку для них небезпечний. Ця війна показала нам, наскільки безбар’єрність – не формальність. Це питання виживання», – зазначила Олена Зеленська.

Перша леді нагадала, що перший розділ Альбому (про доступні ґанки та подвір'я) було презентовано наприкінці 2021 року, а після повномасштабного вторгнення рф його адаптували до умов воєнного часу. Три нові розділи посібника, які присвячено вуличній інфраструктурі, громадському простору, громадським будівлям та спорудам, теж враховують нові реалії.

Усі розділи Альбому безбар’єрних рішень доступні для завантаження за цим посиланням.

«Попри воєнний час в Україні, ми продовжуємо створення безбар'єрних просторів, зокрема для освітян і здобувачів освіти. Адже незалежно від віку чи особливих освітніх потреб кожен українець має право на освіту. Навчання має бути якісним, безпечним та сучасним. Вдячний студентам-архітекторам, професійній спільноті та колегам за влучні питання, які порушили під час діалогу щодо відновлення інфраструктури, закладів освіти та облаштування укриттів у кожному з них, а також солідарність у питанні впровадження безбар’єрності. Упевнений, що у майбутньому відновлена українська інфраструктура не матиме жодних бар’єрів», – зазначив Сергій Шкарлет.

Альбом безбар’єрних рішень створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізовано громадською організацією «Безбар’єрність» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансування урядів Німеччини та Швейцарії. Розробник Альбому безбар’єрних рішень – урбан-бюро Big City Lab.

Нагадаємо, оновлено застосунок «Вивчаю – не чекаю», щоб вивчати українську мову та читання в ігровій формі.