A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Україні розробляють навчальну програму з безпеки руху на велосипеді для шкіл

Опубліковано 22 лютого 2022 року о 17:13


Сьогодні, 22 лютого 2022 року, відбувся круглий стіл про впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в школах за участю представників Міністерства освіти і науки, народних депутатів, поліції, освітніх експертів і громадських організацій. Під час заходу повідомили про розробку першої в Україні інтегрованої навчальної програми для учнів 1-12 класів ЗЗСО.

«Навчання дітей свідомій та безпечній поведінці на дорозі – актуальне завдання. Кількості годин у навчальному плані предмета “Основи здоров’я” для формування відповідних навичок недостатньо, тому було би дуже корисно мати ще додатковий ресурс у вигляді факультативного курсу, зокрема, з безпеки руху на велосипеді, відповідного варіативного модуля навчальної програми з фізичної культури  і, можливо, окремих позаурочних програм, які заклад освіти може інтегрувати у свою освітню програму, щоб це було корисно і цікаво для дітей та мало вплив на їхню поведінку як учасників дорожнього руху», – зазначила Світлана Фіцайло, начальник відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин Міністерства освіти і науки України.

За словами Ангеліни Гусар, координаторки проєкту U-Cycle, найпоширеніша причина смертності дітей та підлітків в Україні – це ДТП. Інтеграція навчального курсу з безпеки руху на велосипеді у ЗЗСО забезпечить захист школярів як учасників дорожнього руху, особливо у тих громадах, де велосипед є одним із основних видів транспорту.

Українська інтегрована навчальна програма розробляється з урахуванням досвіду європейських країн за участю освітніх експертів, патрульної поліції, директорів шкіл, вчителів, педагогів-організаторів і велоактивістів з різних міст України.

Під час реалізації пілотної кампанії «Велосипедом до школи», крім розробки навчальної програми, передбачено навчання 150 веломенторів та веломенторок з-поміж поліцейських, велоактивістів і вчителів. У 15 школах з 12 різних областей України, відібраних за результатами відкритого конкурсу, будуть встановлені сучасні криті велопарковки, заклади освіти отримають набори велоінструментів та навчальні велосипеди з шоломами. Заклади освіти отримають методичну допомогу в облаштуванні навчального майданчика та у проведенні велофестивалю на базі школи. 

Довідково.

Навчальна програма з безпеки руху на велосипеді для шкіл є складовою національної кампанії «Велосипедом до школи» у межах проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні». Проєкт впроваджується U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») у партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Кампанію «Велосипедом до школи» також підтримує програма МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Нагадаємо, у Києві відбувся патріотичний турнір із рукопашного бою серед школярів.