A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Україні презентували новий напрям проєкту «DECIDE», спрямований на допомогу дітям, – «Стаємо сильнішими разом!»

Опубліковано 27 лютого 2023 року о 15:35


22 лютого 2023 року у Києві у КВЦ «Парковий» відбулася презентація програмної швейцарсько-української ініціативи «Стаємо сильнішими разом!» за участю першого заступника Міністра освіти і науки Андрія Вітренка.

«Хочу висловити слова абсолютної підтримки нашим партнерам DECIDE, які запропонували таку чудову програму. Сьогодні українські діти щодня долають величезні виклики. Наше завдання, як дорослих людей, допомагати їм в цьому. Для українців, крім Батьківщини, немає нічого ціннішого, ніж життя власних дітей. Тому проєкт «DECIDE» є актуальним і дуже потрібним. Я впевнений, що згодом ми зможемо його ще більше масштабувати і запровадити повністю на території країни», – побажав Андрій Вітренко.

Ініціатива створена задля допомоги і підтримки дітей, що постраждали від війни. Її реалізовуватиме проєкт «DECIDE» у партнерстві з Офісом Омбудсмана України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством відновлення України та Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту.

Із вітальним словом до учасників заходу також звернулися партнери ініціативи – Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Наталія Алюшина, голова НАДС, а також в онлайн-форматі Ілона Постемська, старша координаторка програм Посольства Швейцарії в Україні.

«Майбутнє будь-якої держави – це діти. На жаль, кожна українська дитина відчула на собі, що таке війна. Перед нами великі виклики. Є діти, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, а також ті, що перебувають безпосередньо на лінії зіткнення. Я знаю, що уряд запровадив обов’язкову евакуацію. Ми неодноразово порушували питання щодо дітей, які залишаються через волю дорослих у Бахмуті, Великоновосілівці і у тих містах, які руйнує російська федерація. Ми повинні не забувати і про тих дітей, які нині виїхали за кордон. Повинні тримати постійний зв’язок для того, щоб після закінчення війни у них було бажання, а головне – умови для повернення в Україну. Це нові виклики і тому особливо приємно знаходити однодумців. Я хотів подякувати швейцарсько-українському проєкту «DECIDE», разом з партнера ми робимо одну велику справу – ми продовжуємо захищати українських дітей», – з такими словами відкрив захід Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Ідею «Стаємо сильнішими разом!» представила Валентина Полторак, менеджерка проєкту «DECIDE». За її словами, ініціатива триватиме два роки і буде впроваджуватися у два етапи. Так, уже цьогоріч планується охопити понад 50 тис. освітян і більш як 200 тис. дітей та їхніх батьків з майже 1 тис. громад.

«Стаємо сильнішими разом!» передбачає 6 основних напрямів: 

  • нові компетентності вчителя в умовах воєнного стану; 
  • права людини та громадянина; 
  • психологічна підтримка; 
  • підтримка дітей з особливими освітніми потребами; 
  • громада, безпечна для дитини;
  • безпечний освітній простір у закладах освіти.

«Ми, дорослі, маємо знати, як допомогти та підтримати дітей у таких складних умовах. Це і є завданням нашої ініціативи. Фактично, вона вже стартувала, адже у закладах післядипломної педагогічної освіти організовують навчання тренерів. А вони так само проведуть тренінги для колег-освітян. Разом із партнерами працюємо заради майбутнього кожної дитини в Україні», – додала Валентина Полторак.

Після презентації відбулися 2 панельні дискусії, де вдалося обговорити актуальні питання в умовах війни, а саме: 

  • безпечний простір у школі та громаді; 
  • підтримка та захист дітей.

Прослухати запис трансляції події повністю можна за посиланням.

Проморолик ініціативи «Стаємо сильнішими разом!» можна переглянути тут.

Проєкт «DECIDE» впроваджує Консорціум ГО «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (DOCCU) та Цюрихський педагогічний університет (PH Zurich, Швейцарія) за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

Нагадаємо, понад 3 100 ноутбуків отримали вчителі Сумщини й Харківщини.