A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Одесі долучились до публічних консультацій з питань розвитку дошкільної освіти

Опубліковано 28 листопада 2019 року о 17:30

27 листопада 2019 року в Одесі за участю Одеської, Херсонської та Миколаївської областей відбулась публічна консультація «Якісна і доступна дошкільна освіта». Традиційно участь у чотиригодинній консультації взяли більше ста педагогів, освітніх управлінців та батьків.

Під час заходу експерти МОН презентували ключові напрямки, над якими працюватиме Міністерство наступні 5 років, реалізуючи пріоритет Уряду «Кожна дитина має доступ до якісної та доступної дошкільної освіти».

Таким чином, питання, за якими учасники, об’єднавшись у групи, напрацьовували власне бачення реформи, стосувались забезпечення якості дошкільної освіти, а також її доступності, зокрема для дітей з особливими освітніми потребами.

Свої пропозиції та проблеми вже мали нагоду обговорити учасники публічних консультацій у Києві, Харкові та  Дніпрі.

Хоча публічні консультації ще тривають, але вже можна стверджувати про відмінності проблем, що існують у сільській та міській місцевості,  та про спільні теми, що однаково турбують учасників з різних регіонів.

«Особисто, для мене, як керівниці закладу, є два найболючіших питання - це кадри і фінанси. Однак, це важливо, коли представники міністерства почули, відповіли на питання і дали надію на те, що пропозиції будуть враховані. Це мотивує і надихає», - зауважила Олена Боровська, завідувач ДНЗ№11 міста Чорноморська.

Дійсно, про потребу у кваліфікованих спеціалістах зауважують учасники консультацій у всіх містах, зокрема   Жанна Снітковська, вихователь-методист  ДНЗ “Сонячна гронка” села Кучургани: «Хочеться, аби держава зробила все можливе, щоб не загубити тих людей, які працюють у дошкіллі. Потрібно гідно оцінювати їхню працю. Якщо ми загубимо цю сферу - не буде майбутнього в України. Бо ми вчимо дітей кохати Україну, виховуємо патріотизм. І нам дуже треба молоді фахівці, які прийдуть працювати в наші садочки».

Багато пропозицій в Одесі було присвячено питанням організації інклюзивного навчання та осучаснення харчування, оновлення санітарних норм та багатьох інших, що будуть опрацьовуватись та враховуватись під час розроблення нормативних документів.

Висловити свою позицію з цих та інших питань розвитку дошкільної освіти, однак, можуть і всі охочі, що не змогли взяти участь у зустрічах. Для цього достатньо заповнити анкету за посиланням.