A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

В Обсерваторії на горі Піп Іван працюватиме Карпатський екологічний центр

Опубліковано 24 вересня 2018 року о 19:49

На базі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван створять Карпатський екологічний центр, який допоможе підтримувати екобезпеку регіону. Відповідний чотиристоронній Меморандум підписали сьогодні, 22 вересня 2018 року, заступник Міністра освіти та науки Максим Стріха, заступник Міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда та директор Карпатського національного природного парку Володимир Слободян.

Центр потрібен для того, щоб зберегти та забезпечити стале використання біологічного і ландшафтного різноманіття, природної та культурної спадщини Чорногірського масиву. Зокрема, в ньому проводитимуть фоновий екологічний моніторинг та наукові дослідження, потрібні для збереження дикої природи.

Створення центру є особливо важливим враховуючи те, що наразі Карпатський регіон має низку основних екологічних проблем. Це, наприклад, порушення екологічної рівноваги через вплив шкідливих підприємств, забруднення поверхневих водойм басейнів великих водних артерій, забруднення довкілля промисловими та побутовими відходами. Не менш значними проблемами є деградація унікальних природних екосистем, втрата біологічного різноманіття, розвиток небезпечних процесів через дію повеней, паводків, селів, зсувів.

Саме в екологічному центрі планують досліджувати ці проблеми та виробляти науково-обґрунтовані підходи до їх вирішення.

Нагадуємо, що з 2012 року на горі Піп Іван (Карпати) впроваджується проект з відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії. Його спільно реалізують Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Варшавський університет (Республіка Польща). Так, у вересні 2017 року на горі було реконструйовано рятувальний пост, який відтепер працює цілий рік. Більше інформації можна переглянути на офіційній Інтернет-сторінці Обсерваторії http://observatorium.pnu.edu.ua/