A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Досвід реформ Словаччини та реагування НАТО на сучасні загрози – професор Університету Александра Дубчека прочитав лекції для студентів ЧНУ ім. Петра Могили

Опубліковано 31 березня 2017 року о 09:15

Упродовж 27-29 березня Чорноморський національний університет імені Петра Могили відвідав запрошений лектор з Університету Александра Дубчека у місті Тренчин, Словаччини – доктор Гетнет Тамене. Він прочитав студентам факультету політичних наук дві лекції: «Реакція країн НАТО на еволюцію сучасних небезпек: Роль країн Вишеградської четвірки» і «Демократичний досвід Словацької Республіки у рамках Вишеградської четвірки».

Гетнет Тамене розповів студентам про еволюцію загроз, що виникають відповідно до змін сучасного світу, та реагування НАТО і його членів Вишеградської четвірки на ці загрози. Студенти виявили високу зацікавленість в цій темі через українські перспективи участі в НАТО. Актуальність другої теми обумовлена тим, що Словацька Республіка пройшла такий самий шлях демократичних змін, який наразі проходить Україна. Тому дійсно важливо знати якомога більше про досвід ефективних реформ в інших країнах.

Варто відзначити, що професор Тамене – викладач університету в області міжнародних відносин, політології, міжнародного публічного права і африканських політичних досліджень. Його візит до ЧНУ імені Петра Могили відбувся в межах нового етапу проекту Перехідних демократій з урахуванням досвіду країн Вишеградської четвірки, який підтримується Міжнародним Вишеградським Фондом. Це трирічний проект, розрахований на 2014-2017 навчальні роки.

Він включає в себе спеціальний курс для студентів політичних наук, у якому охарактеризовані процеси демократичної трансформації та європейської інтеграції в країнах Вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина). Проект дає можливість студентам ознайомитися з досвідом цих країн, розширити академічну мобільність і перейняти досвід зарубіжних викладачів.

Окрім проекту Міжнародного Вишеградського фонду, Чорноморський національний університет імені Петро Могила розробляє і втілює у життя велику кількість проектів у співпраці з міжнародними фондами та іноземними університетами-партнерами.