A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна може отримати вікно в «Erasmus +» – перемовини Лілії Гриневич з Комісаром ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення

Опубліковано 08 листопада 2017 року о 17:33

Йоганнес Хан, Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення, дав доручення своєму кабінету розглянути можливість відкриття для України окремого вікна в «Erasmus +». Це відбулося сьогодні, 8 листопада 2017 року, за результатами перемовин пана Йоганнеса Хана з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич у Брюсселі.

«Дозвольте висловити вам щиру повагу та вдячність за постійну підтримку. Протягом останніх 20 років Європейська Комісія продовжує пропонувати студентам освітні можливості та пропозиції співпраці для ВНЗ України за допомогою програми «Erasmus +» та її попередників – «Tempus», «Erasmus Mundus» та «Jean Monnet». Також хочу підкреслити, що після прийняття важливих законів України «Про вищу освіту» (2014 р.) та «Про освіту» (2017 р.) Україна надає першочергову увагу освітнім реформам», – зазначила Лілія Гриневич.

Йшлося також про те, що окреме вікно в «Erasmus +» розкриє нові можливості для розвитку освіти в Україні. Так, програма дозволяє мати окремий кошик грошей, які йдуть лише на обрану країну. Тобто це дає можливості для фінансування національних проектів у вищій освіті, за які конкуренція буде лише серед ВНЗ України, а не серед вишів усієї Європи.

Слід зазначити, що Україна є однією з найуспішніших країн у сенсі вибраних проектів «Erasmus +» – Capacity Building for Higher Education (CBHE), Міжнародної кредитної мобільності (ICM) та Жана Моне (JM).

Під час останніх трьох конкурсів для фінансування за участі українських ВНЗ було обрано 24 проекти CBHE (один проект координується українським університетом) серед 355 поданих пропозицій. З 643 проектів мобільності, що надають 7тис 235 стипендій ICM, Україна є однією з найпопулярніших країн для кредитної мобільності та посідає друге місце серед 131 країни-партнера.

Порівняно з 2015 роком, за програмою до України приїхало втричі більше студентів та співробітників з країн Європи – з 382 у 2015-му до 896 в 2017 році. Наразі Україна співпрацює з 33 країнами в межах програми, що сприяє подальшій  інтернаціоналізації місцевих вищих навчальних закладів.

Також Лілія Гриневич та Йоганнес Хан обговорили питання імплементації 7 статті Закону «Про освіту». Комісар ЄС привітав рішення України віддати статтю на розгляд Венеційської комісії, а також погодився, що у питаннях мови дуже важливо враховувати специфіку кожної конкретної країни.

Нагадуємо, що сьогодні, 8 листопада 2017 року, Лілія Гриневич також зустрілася з  Комісаром ЄС з питань освіти Tібором Наврачічем, якому зазначила, що «One-Size-Fits-All – поганий підхід для надання освіти дітям з різними умовами навчання».