A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич: МОН не передаватиме майно та земельні ділянки ПТНЗ, поки місцеві ради не дадуть гарантії збереження цього майна

Опубліковано 20 вересня 2017 року о 16:12

Міністерство освіти і науки України готове передати місцевим органам повноваження з управління професійно-технічними закладами, але майно та земельні ділянки передаватимуться лише з гарантіями, що вони не будуть перепрофільовані, приватизовані чи здані в довготривалу оренду. Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час засідання Комітету ВРУ з питань науки і освіти сьогодні, 20 вересня 2017 року.

«Як відомо, ми передали фінансування професійно-технічної освіти на місцевий рівень. Зараз деякі місцеві органи скаржаться, що разом з фінансовими повноваженнями вони не отримали повноважень щодо управління своїми закладами. На це я можу відповісти, що вже найближчим часом буде прийнята постанова КМУ, яка передасть на місця ці повноваження. Однак, хочу наголосити, що майно ПТНЗ ми передаємо за двох умов. Перше, має бути підготована відповідна документація, потрібна для цього процесу. Друге, ми передаватимемо приміщення та землю ПТНЗ лише якщо в рішення місцевої ради буде прописано гарантії, що майно та земля не зазнають перепрофілювання, не будуть приватизовані чи здані у довготривалу оренду. Ми вже мали досвід з повчальною приватизацією дитячих садків у 1990-ті. В результатами сьогодні ми потерпаємо від нестачі приміщень. Ми не маємо права повторювати ці помилки знову», – пояснила Лілія Гриневич.

Вона також розповіла, що на сьогодні повністю внормовано питання з фінансуванням професійної освіти.

«У 2016 році було зроблено помилку з передачею професійної освіти на міста обласного значення. У 2017 році ми виправили цю проблему та перенесли фінансування на рівень області та міст-обласних центрів, які мають фінансові поту??ності для утримання цих закладів. Окрім цього, ми підтримали професійну освіту субвенцією на здобуття  середньої освіти, що гарантована державою, – 2млрд гривень, та визначили 19 професій,  що фінансуються з центрального бюджету», – розповіла Міністр.

Вона підкреслила, що протягом 2-х років на модернізацію професійної освіти та підтримку гостродефіцитних професій виділено 100млн гривень.

Нагадуємо, що заступник Міністра Павло Хобзей зазначав, що престиж професійної освіти - виклик для МОН, адже тільки 20% українських випускників йдуть у ПТНЗ.