A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Комітет ВРУ: Фінансування Нацфонду досліджень та зобов’язань перед НАТО – у проект бюджету на 2018 рік потрібно закласти більше коштів на науку

Опубліковано 20 вересня 2017 року о 19:00

Для запуску Нацфонду досліджень, що фінансуватиме науковців через гранти, та виконання міжнародних зобов’язань у сфері науки, зокрема перед НАТО, у проект бюджету на 2018 рік потрібно закласти додаткові кошти. Про це йшлося під час засідання Комітету ВРУ з питань науки і освіти сьогодні, 20 вересня 2017 року.

«Ми сподіваємося на підтримку депутатів, щоб додатково закласти у проект бюджету на 2018 рік гроші, потрібні для виконання наших міжнародних зобов’язань. Так, за програмою НАТО «Наука заради миру і безпеки» необхідні додаткові кошти на 39 проектів з фінансуванням по 140тис гривень на рік. Окрім цього, у нас є двосторонні домовленості з Ізраїлем, Південною Кореєю, Японією та іншими країнам щодо спільної наукової діяльності, які потребують додаткового фінансування у близько 6млн гривень», – зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Окреме питання, що обговорювалося на Комітеті, – запуск Національного фонду досліджень та імплементація Закону «Про наукову та науково-технічну діяльність».

Зокрема, для запуску Нацфонду в серединні 2018 року потрібно закласти у проект бюджету ще 80млн гривень. Національний фонд досліджень має стати рушієм реформ: основною його функцією буде грантова підтримка наукових досліджень і розробок як для окремих вчених, так і для колективів та інституцій. Цього року планується затвердити положення про Нацфонд, сформувати його Наукову раду, Дирекцію та обрати керівництво. Сукупно це дозволить започаткувати роботу фонду та визначити стратегічні пріоритети його діяльності.

Нагадуємо, що 9 серпня 2017 року Кабмін затвердив склад Нацради з питань розвитку науки і технологій, що матиме ключовий вплив на формування політики у сфері науки в Україні. Нацрада також відповідальна за запуск Національного фонду досліджень.